Fragment

Epische Filmmuziek | 1990-2000

  1. Fragmentenchevron right
  2. Epische Filmmuziek | 1990-2000

In De Klassieken gaan we op reis door de geschiedenis van de Epische Filmmuziek: de meest grootse, meeslepende, indrukwekkende orkestrale werken. De jaren ‘90: het decennium waarin, na de kantoren, nu ook de meeste woonhuizen in het Westen beschikken over een computer en waarin voor het eerst e-mails verstuurd kunnen worden en waarin de GSM een gigantische opmars maakt. Het is ook het decennium van de boybands als Take That, The Backstreet Boys en The Vengaboys. En natuurlijk de meiden niet te vergeten: De Spice Girls. Het is het decennium waarin de serie Goede Tijden Slechte Tijden van start gaat op TV en het decennium waarin films als American Beauty, The Big Lebowski, en Forrest Gump in de bioscopen draaien. En natuurlijk niet te vergeten: La Gloire de mon Père!

De glorie van mijn vader

In de jaren '90 is in Frankrijk de film 'La Gloire de mon Père' een gigantische hit. Het is een verfilming van de gelijknamige autobiografie van Marcel Pagnol. In de film staan de jeugdervaringen van de kleine Marcel centraal: hoe hij samen met zijn vader en moeder, broertje en zusje van Aubagne naar Marseille verhuist en hoe ze in de Provence een zomerhuisje huren, waar Marcel op slag verliefd wordt op de omgeving en op Lili.

De Roemeens-Franse componist Vladimir Cosma componeerde sfeervolle muziek bij deze film. Een van zijn composities, 'Hot dog', is in Nederland bekend als achtergrondmuziek in het televisieprogramma Eigen Huis & Tuin. Voor de film 'La Gloire de mon Père' schreef hij een aantal herkenbare melodieën die gedurende de film in veel verschillende gedaantes de revue passeren, steeds passend bij een nieuwe scène.

Kolonel Robert Gould Shaw krijgt het commando aangeboden over het eerste volledig Afro-Amerikaanse regiment van de Verenigde Staten. De soldaten en hun commandant moeten het racisme van hun mede-officieren overwinnen en daarnaast hun moed bewijzen op het slagveld. Kortom, een verhaal vol innemende personages, levendige actiescènes - die destijds een tikje brutaal waren, maar ons tegenwoordig nog steeds overrompelen - en een verhaal over de emancipatie van de gekleurde man: een thema dat helaas vandaag de dag nog net zo relevant is als in de jaren '80.

De hele Epische Filmmuziek-tijdlijn kun je vinden via npoklassiek.nl/epischefilmmuziek. Luister aanstaande vrijdag mee naar de Filmmuziek Top 100 van 08:00-18:00 uur op NPO Klassiek.