Fragment

Live @ De Klassieken: Erasmus Trio

  1. Fragmentenchevron right
  2. Live @ De Klassieken: Erasmus Trio

Vandaag is het Erasmus Trio te gast in de studio dat dit jaar het 30-jarig jubileum mag vieren!

Het in Nederland gevestigde Erasmus Trio bestaat uit pianist Thomas Herrmann, violiste Vera Laporeva en celliste XiaoJia Xu. Kenmerkend voor het trio zijn een warme, ronde klank, een energieke speelstijl en een breed repertoire. De leden van het ensemble zijn zeer geïnteresseerd in hedendaagse muziek. Naast bekende werken uit de klassiek-romantische periode heeft het ensemble tevens verscheidene speciaal voor het Erasmus Trio geschreven composities op het repertoire staan.

Thumbnail 7

Het Erasmus Trio gaf concerten in Nederland, België, Duitsland,Frankrijk, Zuid-Afrika, Zwitserland en China. Het trio speelde o.a. in het Concertgebouw te Amsterdam, in de Mozart-Zaal van de Alte Opera Frankfurt am Main, en op verschillende internationale kamermuziekfestivals, zoals het Gergiev-Festival in Rotterdam, het Russische Kamermuziekfestival in Gent en het Kunst 10 daagse-festival te Bergen. In september 2007 is het trio tweemaal opgetreden in Beijing, de eerste maal samen met een aantal gerenommeerde Chinese musici. Dit was de eerste keer dat een Nederlands pianotrio in China optrad. Het ensemble maakte verschillende radio- en televisie opnames in Nederland en Duitsland. De Chinese Nationale Televisie (CCTV) en Beijing Media Group wijdden in september 2007 speciale uitzendingen aan het Erasmus Trio.

In 2001 verscheen de eerste CD van het ensemble met werken van Schubert en Schnittke. In augustus 2007 verscheen een nieuwe CD met o.a. zelden gespeelde werken van Glinka en drie speciaal voor het Erasmus Trio gecomponeerde werken: een Chinese compositie en twee Tchaikovsky bewerkingen.

Vera Laporeva bespeelt een viool van de Italiaanse vioolbouwer C.A. Testore van 1751. XiaoJia Xu bespeelt een Amsterdamse cello uit 1720, toegeschreven aan P. Rombouts. Haar strijkstok is een Parijse A. Lamy uit 1900.

Vandaag speelden ze live in de studio bij De Klassieken. Een dans van Dvorák & een van Piazolla. En de kleur rood die ze dragen is niet toevallig. Dat heeft te maken met het Chinese Nieuwjaar dat in februari gaat beginnen: het jaar van de Os.

Thumbnail 6

Antonín Dvorák
Pianotrio nr.4, op.90 in e kl.t., "Dumky" - deel VI, "Lento maestoso - Vivace - Lento - Vivace"
Erasmus Trio

Thumbnail 1

Astor Piazzolla
De vier jaargetijden van Buenos Aires - deel IV, "Verano porteño (de zomer)"
Erasmus Trio

Alleen audio:

Thumbnail 2

Antonín Dvorák
Pianotrio nr.4, op.90 in e kl.t., "Dumky" - deel VI, "Lento maestoso - Vivace - Lento - Vivace"
Erasmus Trio

Thumbnail 5

Astor Piazzolla
De vier jaargetijden van Buenos Aires - deel IV, "Verano porteño (de zomer)"
Erasmus Trio