Fragment

Epische Filmmuziek | 2000-2010

  1. Fragmentenchevron right
  2. Epische Filmmuziek | 2000-2010

In De Klassieken gaan we op reis door de geschiedenis van de Epische Filmmuziek: de meest grootse, meeslepende, indrukwekkende orkestrale werken. Vandaag zijn we aanbeland in de 'zeroes'. Het eerste decennium van de 21e eeuw. Het decennium van 9/11 en de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Het decennium waarin Google de wereld verovert en het voor het eerst mogelijk wordt om gemiste uitzendingen op televisie terug te kijken. Het decennium waarin alle neuzen, van kinderen én volwassenen in de Harry Potter boeken duiken en het 'tweede leven' van de Lord of the Rings-trilogie. En het decennium waarin de indrukwekkende film 'Gladiatior' in de bioscoop te zien was. 

Muziek hergebruiken in Gladiator

Gladiatior is een film die, zoals de titel al doet vermoeden, zich afspeelt in de Romeinse tijd. Het is een fictief verhaal geïnspireerd op keizer Commodus en zijn vader, de Romeinse keizer Marcus Aurelius. Keizer Marcus Aurelius ziet zijn einde naderen en wijst zijn trouwe generaal Maximus aan als zijn opvolger. Zijn zoon Commodus, die zichzelf als keizer had willen zien, doodt daarom zijn vader en laat Maximus arresteren. Om definitief met Maximus af te rekenen en het volk voor zich terug te winnen, organiseert Commodus een laatste gevecht in de arena: tussen Maximus en hemzelf, maar deze grootheidswaanzin leidde tot zijn eigen dood...

De film werd genomineerd voor twaalf Oscars en won er uiteindelijk vijf. De muziek bij de film, gecomponeerd door Hans Zimmer, won een Golden Globe. De jammerende vrouwenstem van Lisa Gerrard was een inspiratie voor vele latere filmcomponisten.

In de muziek zijn veel hints naar andere klassieke werken te vinden. Zo werd in 2006 zelfs een rechtszaak tegen Hans Zimmer aangespannen, omdat hij 'The Planets' van Gustav Holst zou hebben gebruikt in deze soundtrack. 'The Battle' zou namelijk inbreuk maken op het auteursrecht op 'Mars' van Gustav Holst.
Hans Zimmer hergebruikte niet alleen muziek van anderen, maar ook van zichzelf in deze soundtrack: zo hoor je hier en daar melodieën voorbijkomen die wel héél erg lijken op muziek die hij componeerde voor Pirates of the Caribbean. Handig hergebruik of plagiaat...?

Ab Nieuwdorp liet de soundtrack van Gladiator horen in De Klassieken. Luister het fragment hier terug: 

De hele Epische Filmmuziek-tijdlijn kun je vinden via npoklassiek.nl/epischefilmmuziek. Luister aanstaande vrijdag mee naar de Filmmuziek Top 100 van 08:00-18:00 uur op NPO Klassiek.