Fragment

Hoera! 300 harpen-actie van het Leerorkest naar volgende fase!

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hoera! 300 harpen-actie van het Leerorkest naar volgende fase!

In mei van dit jaar lanceerde het Leerorkest een grote inzamelactie voor 300 harpen voor kinderen in heel Nederland. Er kwam gelijk hartverwarmende steun los van vele donateurs, waaronder de Radio 4 luisteraars. Met aanvullende bijdragen van fondsen is het doelbedrag van de materiaalkosten nu bereikt! Met de bestelling van de eerste materialen is de volgende fase van de actie ingegaan. Het gaat namelijk niet om ‘gewone’ harpen, maar om een gloednieuw hip model dat is ontworpen als (betaalbaar) zelfbouwpakket, een soort Ikea-harp dus. In de komende tijd gaan vrijwilligers de harpen in elkaar zetten.

20210507Radio4 - Harp Kids & Remy van Kesteren - 18

De grote mede-aanjager van de ontwikkeling van deze harp voor kinderen, én van de actie, is Remy van Kesteren, topharpist en oprichter van het Dutch Harp Festival. Op initiatief van Remy, een huisvriend van het Leerorkest, kwam er contact met Joris Beets, ook harpist en internationaal bekroond ontwerper. Het resultaat is een fantastische hippe harp die een heel nieuwe dimensie zal geven aan het harp leren spelen. Het nieuwe model harp zal verder bekend worden onder de naam Harp-E (uitgesproken als harpie).

In mei was Remy van Kesteren samen met twee harp-leerlingen, Lena & Sofia, én docente Majsa Koperberg te gast in De Klassieken bij Ab Nieuwdorp om de nieuwe harp te laten zien & horen. Hier spelen ze het lied 'Toverbal': 

De droom van het Leerorkest van 300 harpen waarop kinderen in heel Nederland kunnen leren spelen, is in zicht. De volgende fase gaat nu van start: de productie van de harpen. Het gloednieuwe model harp is namelijk een zelfbouwpakket. Er zijn 3 stappen: het lakken van het hout, de assemblage en het reguleren en stemmen. In de komende tijd gaan vrijwilligers, begeleid door medewerkers van het Instrumentendepot, de harpen in elkaar zetten. Via een speciale pagina op de website wordt nieuws over de bouw van de harpen gedeeld: www.leerorkest.nl/300-harpen-bouwen. Wie ook mee wil helpen aan het bouwen van de harpen, kan zich hier aanmelden.