Fragment

Epische Filmmuziek | 1940-1950

  1. Fragmentenchevron right
  2. Epische Filmmuziek | 1940-1950

In De Klassieken gaan we op reis door de geschiedenis van de Epische Filmmuziek: de meest grootse, meeslepende, indrukwekkende orkestrale werken. 1940-1950: het decennium van de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw en de Koude Oorlog, maar ook het decennium waarin de LP en de Single voor het eerst op de markt komen en het decennium waarin maar liefst vier Elfstedentochten worden gereden. Maar ook een decennium vol iconische filmmuziek. Niet langer bij 'stomme films', maar bij geluidsfilms!

Korngold

Erich Wolfgang Korngold was de protagonist in het vorige tijdvak (jaren '30) van deze Epische Filmmuziek Tijdlijn, maar mag ook zeker in de jaren '40 niet ontbreken. In 1940 componeerde hij namelijk muziek voor de Warner Bros film The Sea Hawk, welke wordt gezien als het hoogtepunt van Korngolds carrière. Hij mocht voor de soundtrack de Academy Award voor Best Original Score in ontvangst nemen.

De Mozart-achtige gaven van Korngold bleken van onschatbare waarde in Hollywood; in tegenstelling tot andere componisten gebruikte hij nooit cue-sheets of clicktracks bij het componeren of opnemen van filmmuziek. Zijn geheugen was zo ongelofelijk goed dat hij simpelweg naar een reeks beelden kon kijken en daarbij muziek kon componeren die er precies bij paste. Het zou Korngold slechts zeven weken kosten om de 96 minuten durende soundtrack van The Sea Hawk te voltooien.

Selma van Dijk vertelde over The Sea Hawk in De Klassieken. Luister het fragment hier terug: 

De hele Epische Filmmuziek-tijdlijn kun je vinden via npoklassiek.nl/epischefilmmuziek. En vergeet ook niet jouw stem uit te brengen voor de Filmmuziek Top 100!