Fragment

Thomas Beijer en Nicolas van Poucke met Janacek, Lutoslawski en Brahms

  1. Fragmentenchevron right
  2. Thomas Beijer en Nicolas van Poucke met Janacek, Lutoslawski en Brahms

Pianisten Thomas Beijer en Nicolas van Poucke behoren beiden tot het neusje van de zalm op pianogebied in Nederland. Samen spelen ze muziek van Leos Janacek, Witold Lutoslawski en Johannes Brahms.

Lutoslawski speelde tijdens de Tweede Werelddoorlog veel piano in cafés in Warschau om rond te komen. Hij speelde met verschillende medemusici en een van hen was componist en pianist Andrzej Panufnik. Hun repertoire bestond veelal uit bewerkingen van bestaande stukken, zo schreef Lutoslawski in 1941 zijn Variaties op een thema van Paganini voor twee piano's, waarbij hij de beroemde 24e Caprice van Paganini vrij strikt volgt.

Thomas Beijer treedt tijdens dit concert in zekere zin in de voetsporen van Lutoslawski; hij bewerkte Het sluwe vosje van Janacek voor hemzelf en Nicolas van Poucke. Tot slot spelen ze de Sonate voor twee piano's in f klein van Brahms.

Programma

Thomas Beijer (piano)Nicolas van Poucke (piano)Janacek - Het sluwe vosje (arr. Thomas Beijer)Lutoslawski - Variaties op een thema van PaganiniBrahms - Sonate voor 2 pianos in f klein, op.34b

Opname 8 maart 2020, MCO, Hilversum