Fragment

De Matthäus-Passion

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Matthäus-Passion

De Matthäus-Passion klinkt dit jaar in een bijzondere bezetting. Dirigent Johannes Leertouwer voert sinds 2013 jaarlijks de bekende Matthäus uit, maar kiest dit jaar voor een "oerversie" die door onderzoeker Rens Bijma is gereconstrueerd. Het concert begint om 19:00 uur.

Bijma, die in 2017 aan de Universiteit van Utrecht promoveerde, deed onderzoek naar de manier waarop Bach zijn musici inzette en opstelde bij zijn werk in de beide hoofdkerken in Leipzig, de Nicolaas en de Thomas kerk. Tijdens zijn onderzoek raakte hij er van overtuigd dat er mogelijk een vroege versie is, een versie voor één koor en één orkest. Onlangs completeerde hij een reconstructie van die "oerversie" van de Matthäus-Passion. De partituur is nooit door een professioneel gezelschap uitgevoerd.

Programma

Nieuwe PhilharmonieJohannes Leertouwer, dirigentKirsten Witmer, sopraanMichaela Riener, altStefan Kennedy, tenorFlorian Just, basKlaartje van Veldhoven, sopraanDaniel Elgersma, altWilliam Knight, tenorMartijn Cornet, basJorn Bleijs, jongenssopraan*Boris Lipovsek, jongenssopraan**Solisten uit Nieuw Amsterdams Jongenskoor, onderdeel van Nieuw Vocaal AmsterdamBach - Matthäus Passion (reconstructie van de oerversie door Rens Bijma)Let op: het concert begint om 19:00 in plaats van 20:00 uur.Opname 28 maart 2021, Stadsgehoorzaal, Leiden