Fragment

Gaudeamus 75 - De winnaars

  1. Fragmentenchevron right
  2. Gaudeamus 75 - De winnaars

De winnaars - smaakmakers van toen en nu
In het avondconcert een overzicht van de 75-jarige geschiedenis van Gaudeamus, het festival in de voorhoede van de gecomponeerde muziek. Met de eerste vrouwelijke componist die  op het componisten concours de Eerste Prijs in de wacht sleepte: Pauline Oliveros. En recentere winnaars als Yannis Kyriakides en Aart Strootman. Gaudeamus ontwikkelde ook een Vertolkersconcours, waarin de naam van Harry Sparnaay niet mag ontbreken, de voorvechter van de basklarinet.

Gaudeamus Muziekweek, ons oudste muziekfestival
De internationaal vermaarde Gaudeamus Muziekweek bestaat 75 jaar en is daarmee het oudste muziekfestival van Nederland en trekt van oudsher componisten aan uit de gehele wereld. Van 9 t/m 13 september is het festival mee maken op verschillende podia in Utrecht, nu vanwege de pandemie in een aangepaste vorm, met ook een online-programma.
Belangrijk onderdeel vormt onverminderd de Gaudeamus Award, een aanmoedigingsprijs in de vorm van een compositie-opdracht voor componisten tot en met 35 jaar.

Gasten
Te gast zijn muziekjournalist Jacqueline Oskamp en componist en oud-radiomaker en decennia lang de stem van de nieuwe muziek op NPO Radio 4: Wim Laman. Zij plaatsen de prijswinnende werken in de ontwikkeling van de  Gaudeamus Muziekweek van 1945 tot nu en leggen parallellen met de ontwikkelingen in de internationale gecomponeerde muziek.

Meer info over het festival: gaudeamus.nl/jubileum2020

TIP: beluister de Gaudeamus 1945-2020-podcast