Fragment

Mahler 6 door de Wiener Philharmoniker en Andris Nelsons

  1. Fragmentenchevron right
  2. Mahler 6 door de Wiener Philharmoniker en Andris Nelsons

Dirigent Andris Nelsons leidt de Wiener Philharmoniker in Mahlers Symfonie nr.6. Nelsons en het orkest werkten al vaker samen, waarbij het Nieuwjaarsconcert op 1 januari 2020 in het oog springt. In de maanden daarna presenteerden ze ook alle symfonieën van Beethoven tijdens een tournee langs de Philharmonie in Parijs, de Philharmonie am Gasteig in München en de Elbphilharmonie in Hamburg.

Mahler begon aan zijn zesde symfonie in 1903, terwijl hij in zijn villa in Maiernigg verbleef met uitzicht op het Wörthermeer. "De Tragische", zo zou Mahler de symfonie zelf genoemd hebben, is een vierdelige symfonie. Over de speelvolgorde van het tweede en derde deel heeft Mahler flink getwijfeld. Hij voerde ze uit in de volgorde Andante-Scherzo, al verschenen ze in de eerste druk van de partituur in omgekeerde volgorde. Mahler heeft zelf nooit een definitieve uitspraak over de volgorde gedaan, al liet hij wel een begeleidend schrijven opnemen in die eerste druk om de twee delen om te draaien. Dankzij de invloed van Alma Mahler speelden orkesten na Mahlers dood echter de volgorde Scherzo-Andante. De Wiener Philharmoniker en Nelsons houden die volgorde ook aan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andris Nelsons is niet alleen dirigent, maar hij speelt ook verdienstelijk trompet. Hier speelt hij met de Wiener Philharmoniker tijdens het Nieuwjaarsconcert van 2020. En daarachteraan ook het hoogtepunt van ieder Nieuwjaarsconcert mee: de Radetzkymars.

Programma

Wiener Philharmoniker
Andris Nelsons (dirigent)

Mahler - Symfonie nr.6

Opname 7 augustus 2020, Salzburg