Fragment

Beethovens Symfonie nr.9

  1. Fragmentenchevron right
  2. Beethovens Symfonie nr.9

In de week van Beethovens geboorte en doop mag de triomfantelijke Negende symfonie niet ontbreken. Dirigent Jan Willem de Vriend leidt het Orkest van het Oosten, het Nederlands Kamerkoor en Capella Amsterdam in deze grootse symfonie.

Symfonie nr.9 van Beethoven is een van de meest iconische werken in de muziekgeschiedenis. Het staat zelfs op de lijst van UNESCO's Memory of the World Programme, een initiatief om belangrijk historisch archiefmateriaal te behoeden voor een collectief vergeten door de mensheid. De symfonie was het eerste muziekstuk waarvan de partituur de lijst haalde.

Dirigent Jan Willem de Vriend is ook een echte Beethovenkenner. Samen met presentator Hans Haffmans dook hij in het leven van de jonge Beethoven. De Vriend reist af naar Bonn, de geboortestad van Beethoven. Hij bezoekt het geboortehuis van Beethoven, dat tegenwoordig een museum is, en scoort ook nog een mooi Beethovenmondkapje. Met Hans Haffmans bekijkt hij ook de partituren met bijzondere metronoomaanwijzingen. De documentaire is op dinsdagavond 15 december om 23:45 te zien op NPO 2 Extra en staat op de speciale themapagina.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Programma

Orkest van het Oosten

Nederlands Kamerkoor & Capella Amsterdam
Annemarie Kremer (sopraan)
Wilke te Brummelstroete (alt)
Marcel Reijans (tenor)
Geert Smits (bariton)
Jan Willem de Vriend (dirigent)

Ludwig van Beethoven - Symfonie nr.9, op.125 in d kl.t.

Opname 19 juli 2011, Concertgebouw, Amsterdam