Fragment

Pandora's Late Night

  1. Fragmentenchevron right
  2. Pandora's Late Night

Iedere laatste zondag van de maand presenteert het Avondconcert in samenwerking met NPO Radio 4 en TivoliVredenburg de serie Pandora's Late Night. In de serie is speciaal aandacht voor nieuwe muziek en de ensembles die zich daarmee bezighouden. In deze editie spelen celliste Maya Fridman en pianist Maarten van Veen, Ensemble Insomnio onder leiding van Ulrich Pöhl en pianist Reinier van Houdt.

Celliste Maya Fridman en pianist Maarten van Veen spelen een eerbetoon aan de Egyptische godin van de nachtelijke hemel, Nuït. Door de Egyptenaren werd zij afgebeeld als een vrouw die zich over de aarde buigt met een lichaam volledig bedekt met sterren. Fridman: “Juist in de tijd van Corona, is afstand ineens een heel ander begrip geworden. Vanuit de intimiteit van dit concept, willen we mensen na laten denken. Door de grootsheid te zien van de ruimte, lijken onze eigen problemen en zorgen anders, als we ze in perspectief zien.”

210328_EH_PandoraLateNight 1

Ensemble Insomnio speelt onder leiding van Ulrich Pöhl twee werken. Jan Peter de Graaff componeerde in opdracht van het International Rostrum of Composers en de Zweedse Radio. Het fenomeen van luchtdrukverschillen paste De Graaff toe op muziek.  Hij laat muziek tollen en razen en tot stilstand komen in het oog van de storm. Componist Dai Fujikura schreef een bijzonder werk, Longing for a Hug, een "tele-peformance" met musici in het buitenland. In vier bubbels voeren musici van Insomnio - live spelend vanuit 4 verschillende podia in binnen- en buitenland - hetzelfde stuk uit. Fujikura maakte gebruik het nieuwe technisch hoogstandje ‘Touch Lab’, dat voor het allereerst in een live-uitzending zal worden toegepast.

Pianist Reinier van Houdt speelt het negende deel van de pianocyclus Inner Cities van Alvin Curran. De Amerikaanse componist schreef het stuk speciaal voor Van Houdt en werd daarbij opeens ruw onderbroken door de terroristische aanval op ‘Nine Eleven’, waarbij onder meer de Twin Towers werden vernietigd. Curran "De muziek is op geen enkele manier bedoeld om die gebeurtenissen te vertellen. Op z’n hoogst is het een hint naar de  hopeloosheid van de hedendaagse kunst en kunstenaars om tragedies als deze het hoofd te bieden.” Alvin Curran (1938) is een Amerikaans componist, performer, improvisator, geluidskunstenaar en schrijver. Hij studeerde compositie bij Elliott Carter en woont en werkt tegenwoordig in Rome.

Programma

Maya Fridman (cello)
Maarten van Veen (piano)

Nuït – improvisatie op oude Egyptische teksten

Ensemble Insomnio
Ulrich Pöhl

Jan-Peter de Graaff – Pascal (2019, Nederlandse première)
Dai Fujikura - Longing for a hug (2021, wereldpremière)

Reinier van Houdt

Alvin Curran - Inner Cities No. 9, "9-11-01"

Live vanuit TivoliVredenburg