Fragment

Pandora's Late Night in het teken van elektronica

  1. Fragmentenchevron right
  2. Pandora's Late Night in het teken van elektronica

Iedere laatste zondag van de maand presenteert het Avondconcert in samenwerking met NPO Radio 4 en TivoliVredenburg de serie Pandora's Late Night. In de serie is speciaal aandacht voor nieuwe muziek en de ensembles die zich daarmee bezighouden. In  de laatste van vier aflevering blikken we vooruit naar de toekomst van de muziek en dat doen we met musici en componisten die naast akoestische instrumenten ook gebruik maken van video en elektronische bronnen.

Componist Wouter Snoei beschouwt zijn elektronische apparatuur als een gewoon muziekinstrument. Hij schreef zijn compositie IJsvogel voor contrabasklarinet en live electronics. Helaas moest contrabasklarinettist Jelte Althuis wegens corona afzeggen. Hij wordt vervangen door contrabassist Jelte van Andel. In Pulse trekt hij solerend alle registers open. Aan de bron staat het geluid van zijn spinnende kat en een kloppend hart. 

Speciaal voor deze slotaflevering stelden trombonist Sebastiaan Kemner (winnaar van de Nederlandse Muziekprijs) en hoboïst Vincent van Wijk een programma samen als een warm pleidooi voor de nieuwe muziek. Ze doen dat aan de hand van een muzikale wake, gegoten in de vorm van een Anglicaanse kerkdienst. De jonge priester die de 'dienst' leidt worstelt met zijn geloof en bevindt zich in een constante staat van innerlijk conflict tussen zijn liefde voor God en zijn persoonlijke twijfels en tegenstrijdige gevoelens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kemner en Van Wijk zijn ook de initiatiefnemers van het platform Lonelinoise waarmee ze moderne muziek toegankelijk willen maken voor een breed publiek. Ze doen dat onder meer met video's waarin elementen van documentaire en videoclip samensmelten.

De moderne muziek vecht ook met het keurslijf dat door traditionele klassieke vormen en richtlijnen wordt opgelegd. Zonder het contact met geschiedenis en traditie te verliezen, wil dit programma de kracht en relevantie van nieuwe muziek aantonen. Het verhaal wordt verteld met behulp van verschillende teksten en gedichten en met muziek van onder andere Giacinto Scelsi, Louis Andriessen en Jonathan Packham. En ze maken gebruik van elektronische muziek en video.

Maze is een ensemble dat akoestische en elektronische muziek - met de nieuwste computertechnologie - combineert met improvisatie én met video. Zo gebruikt Richard Hughes voor North Atlantic de weersvoorspelling van die dag als partituur waarin de windsnelheden kleurcodes hebben en vertaald worden in muzikale handelingen. En Yannis Kyriakides' Waveshaper is onderdeel van een cyclus over de ontdekking van muziek volgens een fragment van de Griekse wijsgeer Sophocles. De partituur bestaat uit vijf video’s met een audiospoor. Elke speler reageert op de notatie en de golfbewegingen op het scherm, die het publiek allemaal live kan volgen.

Programma

Wouter Snoei en Jelte Althuis
Wouter Snoei - IJsvogel

Sebastiaan Kemner en Vincent van Wijk
Giacinto Scelsi - Mantram
Mike Svoboda - Le Son du Coeur
Louis Andriessen - Toespraak
Jonathan Packham - Slowly Shrinking Worlds (WP)
Koen Kaptijn – zonder title (WP)

Maze
Richard Hughes - North Atlantic
Yannis Kyriakides – Waveshaper

Uitzending live vanuit de Pandora-zaal in TivoliVredenburg