Fragment

Tsjaikovski en Debussy door het Nederlands Filharmonisch Orkest en het Koor van de Nationale Opera

  1. Fragmentenchevron right
  2. Tsjaikovski en Debussy door het Nederlands Filharmonisch Orkest en het Koor van de Nationale Opera

Het Nederlands Filharmonisch Orkest speelt Tsjaikovski's Pathetique en nocturnes van Debussy met het Koor van de Nationale Opera onder leiding van Lorenzo Viotti.

Ondanks de beperkende maatregelen waarmee Lorenzo Viotti geconfronteerd wordt, is zijn gedrevenheid er niet minder om. In de Nocturnes van Debussy, impressionistische muziek, komt het er op aan komt elke noot, zelfs elke stilte in al zijn subtiliteit te laten horen.

Maar ook als het aankomt op pathos en het grote gebaar, is Lorenzo Viotti een gepassioneerd dirigent. Hij kan daardoor als geen ander alle menselijke dramatiek die Tsjaikovski in zijn Zesde symfonie de ‘Pathétique’ vervatte, vertalen. Het was de laatste compositie van deze grote Rus. Daarin vatte hij alle emoties van zijn getergde bestaan samen, kort voordat hij het leven vrijwillig losliet. Met als hoogtepunt natuurlijk de prachtige elegie aan het slot. Muziek waar je stil van wordt.

Programma

Nederlands Philharmonisch OrkestKoor van de Nationale OperaLorenzo Viotti (dirigent)Tsjaikovski - Symfonie nr. 6 "Pathetique"Debussy - NocturnesOpname 22 februari 2021, Concertgebouw, Amsterdam