Wouter Klein Velderman - Dag 3

Ik overweeg al enige tijd om in mijn atelier een poes te nemen. Het lijkt me een fijn idee dat wanneer ik ’s avonds na een dag hard werken de deur achter me dicht trek, het leven daar gewoon doorgaat. Dat tussen de koude Sculpturen, de gedoofde kachel en de vieze afwas een lekkere warme pluizebol voortschrijdt, haar geur verspreidend door met gekrulde staart de slijpschijf te begroeten en in vol enthousiasme de PVC föhn, de bonkige naaimachine en de grote Nederlandsche Vogelen van Nozemann & Sepp gedag te koppen. 


Afgelopen nacht heb ik daarom mijn torenkamer verlaten en ben naar het naastgelegen kantoor van mijn collega’s van de Avrotros geslopen. Tussen middernacht en heel vroeg in de ochtend gaat het alarm in het hele gebouw erop, met uitzondering van de bovenste etage. Dit gaf mij ruim de tijd om hier mijn geur te verspreiden. Ik heb vroeger vaak de poes die wij in huis hadden met zijn voorpootjes zien trappelen, alsof ze deeg aan het kneden was. Ik besloot bij de Avrotros op zoek te gaan naar een zachte ondergrond, waarop ik met mijn pootjes goed kon melktreden, want zo heet dat. 


Iedere medewerker heeft in dit kantoor een identiek bureau met bijpassende verchroomde Eames stoel en heerlijk zachte witte bekleding. Deze stoelen bieden genoeg ruimte voor twee billen, en dus ook voor twee handen of vuistjes, maar is net te klein om ook nog eens twee voeten bij te plaatsen. Want mensen treden melk met zowel handen als voeten, had ik inmiddels bedacht. Geen punt, ik had die nacht 18 exemplaren tot mijn beschikking. Ik rolde ze allemaal de torenkamer binnen en zag dat er waarschijnlijk gestapeld moest gaan worden.


Goed, lang verhaal kort, het werkte niet. De zachtste ondergrond binnen een werkvloer is toch altijd die van de kunstenaar. Door de drie kubieke meter stofresten kreeg ik het meubilair niet gestapeld. Ook niet wanneer ik ter ondersteuning de prullenbakken en de magnetron gebruikte. 


Buiten werd het al licht. Ik hoorde de schoonmakers beneden. Ik besloot toch maar iets met vogels te doen. Ik knipte er vijf. Vijf platte, voor aan de muur. En viel vervolgens voldaan in mijn mandje in slaap.