De Schatkamer van Willem Jeths, afl. 16: Oidípous - Calliope Tsoupaki

Biografie

Calliope Tsoupaki (1963) is een Nederlands-Griekse componiste. Ze werd geboren in Piraeus, Griekenland, en woont en werkt al meer dan twee decennia hoofdzakelijk in Amsterdam. Van 1988 tot 1992 studeerde ze compositie bij Louis Andriessen en elektronischemuziek bij Gilius van Bergeijk aan het Koninklijk Conservatoriumin Den Haag, waar zij nu zelf compositie doceert.

Componeerstijl

Haar muziek doet tijdloos aan. Ze streeft ernaar de essentie zo eenvoudig en helder mogelijk uit te drukken en gebruikt in haar composities elementen uit oude én hedendaagse muziek en de muziek van Griekenland en het Midden Oosten. Ze combineert dat vakkundig tot een volkomen eigen muzikaal idioom.

Haarwerk wordt wereldwijd uitgevoerd door gerenommeerde ensembles/orkesten.

Bekijk interview met Calliope Tsoupaki over Oidipous (Holland Festival 2014)

Oidípous - oratorium

Na haar veelgeprezen Lucas Passie in 2008 kwam Calliope Tsoupaki in 2014 terug in het Holland Festival. Zij presenteert met schrijver Edzard Mik een semi-scenisch oratorium gebaseerd op Sophocles’ tragedie Oidípous te Kolonos.  Centraal staat een uitgerekte flashback naar het moment waarop Oidípous onbewust zijn vader vermoordde. Terugdenkend aan dit even ongelukkige als noodlottige moment lost de woede om zijn ellendig verlopen leven uiteindelijk op in berusting en verlichting uit zijn lijden. 


Beluister compleet werk


Uitvoerenden

Nederlandse Bachvereniging olv. Jos van Veldhoven

Solisten:

Marcel Beekman, tenor - Koor

Nora Fischer, sopraan - Antigone

Harry van der Kamp, bas - Oidípous


Opname NTR

Première Holland Festival 28 juni 2014 Muziekgebouw aan ’t IJ


Beluister interview  terug

Hans Haffmans in gesprek met componist Willem Jeths