De Torenkamer - Hilde Atalanta - Dag 3

Vandaag was chaotisch. Een dag waarbij afspraken uitlopen, pakketjes te laat worden bezorgd, er door de stad gefietst moet worden en ik me om half vijf pas realiseer dat ik niet heb geluncht als ik op mijn benen sta te trillen. 


Mijn plan was bijzonder geordend: in de ochtend naar de huisarts, een pakketje ophalen en een aantal prints verzenden naar Berlijn waar mijn illustraties van The Vulva Gallery voor een documentaireserie worden gebruikt. Dan op de fiets naar het Vondelpark, en om 11u aan de slag in de torenkamer. Zes uur ongestoord schilderen. Voor het portret had ik het haar op de planning staan. Dat is vaak een middag werk; het is heel verfijnd werk, waarbij een simpele streek die misgaat betekent dat je de onderlaag weer opnieuw gedaan kan worden. Precisiewerk. 

Uiteraard ging mijn ochtendplanning helemaal mis. Dat is de vaste regel bij strakke planningen: ze gaan zelden goed. Strakke planningen zijn als pubers; ze verlopen enkel zonder morren als er geen druk op staat, en er voldoende ruimte is voor hier en daar een misser. Drie deadlines op een dag was natuurlijk vragen om problemen. 

Om 13u kon ik dan eindelijk beginnen met schilderen, en gelukkig schoot dat goed op. Dat gaf me voldoende rust om rustig op de fiets naar de andere kant van de stad te sprinten toen ik om 16u bericht kreeg dat mijn pakketje eindelijk bezorgd was, zodat ik ze op tijd met de post mee zou kunnen geven. Die deadline haalde ik. 

Het voelde vreemd om om 18u weer naar de torenkamer te fietsen; een tijd waarop ik normaal altijd stop met werken. Maar drie uur schilderen was niet voldoende om af te krijgen wat ik af wilde krijgen, dus ik heb besloten de avond door te schilderen. Het voordeel van een torenkamer is dat het lang licht blijft; hopelijk geeft de avond me voldoende tijd om mijn vertraging recht te trekken.

De vrijdag komt met elke penseelstreek dichterbij - roze, zwart, lichtblauw - en ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. Falco Verholen

 

Falco Verholen

 

Falco Verholen