De Torenkamer - Hannah Polak - Dag 5

Ik kijk naar een interview met TYLER THE CREATOR waarin hij verteld hoe hij associatief doorborduurt op de muziek die hij maakt. Hoe er beelden ontstaan waar hij z’n lyrics op baseert. “PARTY ISN’T OVER” klinkt als naked chicks in the forest dat een scène in een film gaat worden. In TAMALE probeert hij te klinken als Missy Elliott.

Ik begrijp dat, totaal. Ik zie ook graag naakte vrouwen in een bos maar vooral werkt mijn brein op diezelfde manier. Associatief. Als ik een geluid hoor dan voel ik direct een sfeer maar ook zie ik een veld van kleuren en beelden. Als ik een akkoord hoor en dat voedt met een ander akkoord of drum groeit ‘t samen in een volwaardig werk van beeld en geluid. Of soms hoor ik een stem die ik zo lekker vind, de manier hoe iemand praat of zingt, dat ik besluit het te gebruiken omdat het m’n verhaal juist gaat vertellen. Het is multidisciplinaire vertelkunst, want het is verbonden aan een visie die in wezen op alles toepasbaar is.

Bij dit lied zie ik verschillende tinten blauw en bruin, er zijn ook bladeren, groen. De bridge is als een wijde zee waar ik die eerlijke-open-keel-sound van Quindon Tarver in heb verwerkt. Ik dobber op een vlot en als die drums erin komen is er een wind vlaag die me vooruit duwt naar een eiland.

Toen ik een paar maanden geleden in Los Angeles een hotdog zat te eten keek ik ineens recht in ’t gezicht van TYLER. Hij zat aan een tafeltje tegenover mij met z’n odd futurepose en glimlachte naar me. Nu denk ik terug aan dat moment want ik ben me opnieuw, net als bij FRANK OCEAN bewust van de verbinding met een artiest. Het is een van de meest volkomen verbindingen om verwantschap te voelen in het creatieve werkproces van een andere artiest. Het is een terugkerend thema voor mij. Verbinding. Het is opvallend dat als je doet waar je hart van houdt je op plekken terecht komt die je inspiratie voeden. Ook wel The Law of Attraction. Ik geloof dat die van toepassing is op het moment dat je uitgaat van de kracht van associatie. Dat is de taal en de drijfveer achter mijn muziek en mijn visie daaromheen. Het is een holistisch allesomvattend proces.

7juli treed ik op tijdens het torenkamer festival. COME AND SEE FOR YOURSELF.