De Schatkamer van Willem Jeths, afl 12: Leo Samama ‘Clarinet Quintet’

Leo Samama geniet bekendheid als musicoloog en kenner van de Nederlandse muziek in de 20ste eeuw en als auteur van  een reeks boeken over Nederlandse muziek. Maar Samama componeert al sinds zijn jeugd, veelal in opdracht. 

Willem Jeths werd getroffen door het derde deel uit zijn Clarinet Quintet.

Gecomponeerd op verzoek van Internationaal Festival Joodse Muziek Kunst, ter gelegenheid van het vijftig jarige bestaan van de Staat Israël. 

Het Joodse motief dat in verschillende gedaantes opduikt is ontleend aan een heilig gezang uit het Chazzanoet, een synagonaal zangboek dat Hans Bloemendal, hoofdcantor van de Portugese  Synagoge  van Amsterdam samenstelde. Het lied in kwestie is ‘Ki Hu L’waddô van A. Katz.

Als componist gebruikt Samama geen vaste methode of systeem. Zoals hij zelf zegt 'Het is zoals een proces van improviseren achter de piano, veel componeren in het hoofd en diep nadenken over het gewenste  eindresultaat'. Hij componeert muziek die een logisch onderdeel is van wat hij zelf is of wie hij wil zijn. In een interview noemt hij dat symbolisch 'de verschillende jassen’ die hij kan aantrekken. In zijn klarinetkwintet trekt hij bijvoorbeeld een‘joodse jas’ aan.

Samama componeert veelal in opdracht in uiteenlopende genres van kamermuziek tot concerten, van liederen tot koorwerken. In juli vorig jaar publiceerde hij zijn meest recente werk, het opus 89 – Ubuntu voor  (mezzo)sopraan, fluit en piano.

Onlangs werd  op Etcetera een dubbel CD uitgebracht met zijn kamermuziek van de laatste 20 jaar.

Beluister Clarinet Quintet

Leo Samama

Clarinet Quintet (1998) – 3e deel (Molto Tranquillo EMisterioso)

Valerius Ensemble & André Kerver [klarinet]

CD: Leo Samama ‘I fear not wave nor wind!’

Etcetera  KTC 1561

Beluister het interview van Hans Haffmans met Willem Jeths.