Torenkamer - Bianca Filius - Dag 1

Mijn eerste dag in de Torenkamer; met zware, overvolle boodschappentassen nam ik vanochtend de tram richting het Vondelpark, om vervolgens helemaal bezweet van het sjouwen de sleutel van het torentje in ontvangst te nemen. 


De eerste stap was het afplakken van de ramen, want ondanks het mooie uitzicht op het park, moet het binnen helemaal donker zijn om mijn project te kunnen uitvoeren. Ik ga deze week namelijk aan de slag met glow-in-the-dark-verf.


Al eerder fotografeerde ik objecten die ik met fel groene, oplichtende verf had beschilderd. Het resultaat was vaak verwarrend doordat ik de fotos heel mat afdrukte, dachten toeschouwers naar schilderijen tekijken. Ook was het vaak niet duidelijk te zien wat voor objecten er gefotografeerd waren, en bleef het raadselachtig hoe de werken tot stand warengekomen.


In de Torenkamer wil ik met de verf een stap verder gaan. Ik heb meerdere kleuren verf aangeschaft blauw, rood, geel, wit én groen en nieuwe manieren bedacht om het toe te passen. Na het verduisteren van de ruimte begon ik vandaag met het beschilderen van enkele planten; in het donker geven deze nu een blauwe en gele gloed af. Daarna begon het experimenteren met ander materiaal. Ik begon in kartonnen platen geometrische vormen te knippen.Door dit (geknipte) karton voor de planten te plaatsen, worden alleen gedeeltes van de planten op de fotos zichtbaar, iets wat een interessant effect opleverd. Opeens zie je alleen een vierkant stuk waar een gedeelte van een plant in te zien is. Ik heb besloten me hier de komende week verder in te verdiepen; ik ga een nog groter stilleven van waarschijnlijk met name natuurlijke vormen (planten) creëren,en deze in meerdere verschillende geometrische vormen en composities tonen.


Verder heb ik s avonds nog een test gedaan met een spiegel; want wanneer ik een voorwerp van de voorkant zwart verf, en van achteren glow-in-the-dark zie ik waneer de voor een spiegel wordt geplaatst, op de foto alleen de achterkant van het voorwerp gereflecteerd in de spiegel, maar de voorkant ervan is nergens te bekennen. Ook hier wil ik nog wat meer mee aan het werk gaan, ik denk dat gebruiken van spiegels de fotos nog mysterieuzer kan maken.


Hoewel ik het gevoel heb dat ik niet heel veel heb geproduceerd (ik had dan ook tot 3 uur s middags nodig om al mijn spullen tevervoeren, en de Torenkamer in te richten), vind ik het wel een geslaagde eerste dag. Ik heb een goed idee van wat ik deze week wil gaan doen, en kan morgen weer direct aan de slag!


Bekijk een filmpje van Bianca in De Torenkamer: