Fragment

Takemitsu en Schumann bij het WDR Sinfonieorchester

  1. Fragmentenchevron right
  2. Takemitsu en Schumann bij het WDR Sinfonieorchester

Het WDR Sinfonieorchester speelt onder leiding van dirigent Cristian Macelaru werk van Takemitsu. Pianist Martin Helmchen soleert in het Pianoconcert op.54 van Schumann.

Robert Schumann schreef één pianoconcert, maar dat mag er meteen ook zijn. De première van het stuk vond plaats in Dresden met Clara Schumann als solist. Het belangrijkste thema in het eerste deel begint met de noten C H A A, een verwijzing naar Clara op zijn Italiaans: Chiara. Het werk behoort tot de meest gespeelde pianoconcerten uit het romantische tijdperk en Grieg zou zich voor zijn eigen pianoconcert hebben laten inspireren door het werk. Op zijn beurt keek Rachmaninov voor zijn Eerste pianoconcert naar dat van Grieg. Zo heeft Schumann met zijn concert de aanzet gegeven voor nog veel meer moois.

Programma

WDR SinfonieorchesterCristian Macelaru (dirigent)Martin Helmchen (piano)Takemitsu - Day Signal uit: Signals form Heaven ITakemitsu - Day Signal, Joyfully, uit: Two Antiphonal FanfaresSchumann - Pianoconcert in a op.54Opname 25 maart 2021, Keulen