Fragment

Een bijzondere Parsifal

  1. Fragmentenchevron right
  2. Een bijzondere Parsifal

Voor bas en regisseur Marc Pantus staan de weken voor Pasen al sinds zijn studietijd aan het conservatorium in het teken van de passies van Bach. "Dat is geen straf, want de muziek is prachtig, maar sinds een paar jaar heb ik een droom: een uitvoering van Parsifal op Goede Vrijdag."

Dit jaar gaan opnieuw bijna alle uitvoeringen van de passies niet door. Voor Pantus een buitenkans om eindelijk zijn wens in vervulling te laten gaan. "De laatste akte van Parsifal speelt zich af op Goede Vrijdag, traditioneel het hoogtepunt van de passietijd. Bovendien is het een prachtig stuk waar ik me graag mee wil verhouden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De muziek is oorspronkelijk voor een zeer groot symfonieorkest geschreven, maar deze uitvoering maakt gebruik van een spannend ensemble met onder meer piano en harmonium, een combinatie die in Wagners tijd ook gebruikt werd voor uitvoeringen in huiselijke kring. De bewerking door Hugo Bouma maakt verder gebruik van onder meer twee pauken, vier plaatklokken en een basgitaar.

Programma

Dirk Luijmes - HarmoniumDaan Boertien - PianoAndrea Friggi - Orgel / Synthesizer en muzikale leidingMerlijn Runia - KundryMarcel Reijans - ParsifalMarc Pantus - Gurnemanz / AmfortasWagner - Parsifal Akte III (bewerking Hugo Bouma)Opname 31 maart 2021, Studio 150/Bethlehemkerk, Amsterdam