Fragment

Het gesprek - Niek Idelenburg

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Niek Idelenburg

Hein van Eekert in gesprek met Niek Idelenburg: theatermaker en artistiek leider van Holland Opera.

Deze wintervakantie brengt Holland Opera samen metdeDuda Paiva Company & New European Ensemble de kerstvoorstelling Reinaert de V. (7+).

Koningin Nobel houdt Hofdag. Alle dieren klagen over de kwaadaardige streken van Reinaert de Vos. Bruun de Beer en Tibeert de Kater moeten Reinaert gaan halen, maar hij is ze telkens te slim af. Pas als zijn dochter Rosseline aandringt verschijnt Reinaert aan het gerechtshof.Reinaert wordt veroordeeld... Hij lijkt koningin Nobel met een subliem verhaal te overtuigen van zijn onschuld. Maar Reinaert heeft 1 persoon onderschat: zijn dochter.Niek Idelenburg kruipt in de rol van Reinaert de V.

Het aloude verhaal wordt speciaal voor deze voorstelling bewerkt door tweevoudig Gouden Griffelwinnaar Simon van der Geest.Oene van Geel (winnaar VPRO/Boy Edgar Prijs 2013) maakt een veelzijdige muzikale compositie, waarin elk dier een eigen muzikaal idioom krijgt.

Reinaert de V. is een multi disciplinaire familievoorstelling met de poppenspelers en dansers van Duda Paiva Company, musici van het New European Ensemble en zangers van Holland Opera.

Niek voltooide de dirigentenopleiding aan het Conservatorium van Amsterdam. Aan het conservatorium van Utrecht studeerde hij cum laude af voor klassiek zang. Hij zong in een groot aantal jeugdopera's zoals: Tantes, 4 Musketiers, Ruimtevlucht en Roodhapje. Niek dirigeerde o.a. Jonathan Dove's The Day After, Orfeo Underground en Divorce of Figaro.

In de zomer van 2020 componeerde Niek zijn eerste opera: Vliegende Hollander. Hiervoor werd hij genomineerd voor de Matthijs Vermeulenprijs. In 2021 componeerde hij Dwaalhuis, een kameropera om dementie voor kinderen en jongeren bespreekbaar te maken. Voor zijn composities in Mijs met de zwavelstokjes werd hij genomineerd voor de BUMA Music Award 2022.