Meer NPO

60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

19:30u Hollandsche Nieuwe! La fille et le saxophone, van Femke Steketee & Tobias Borsboom/3

Het is haar debuutcd, die ze met veel zorg heeft gemaakt en een persoonlijk stempel draagt. Femke Steketee hoorde in haar jeugd hoe haar vader, als ze zelf al op bed lag, op de zolder boven haar hoofd, zat te componeren. Huug Steketee is solo-trompettist bij het Residentie Orkest, dus ze het niet van een vreemde. Sterker, met een van zijn stukken sluit de cd af: Lullaby. Verder werkte Femke samen met een illustrator, Rhaida el Touny, met wie ze samen een soort verhaal heeft ontwikkeld over jonge sterke vrouwen, in beeld en klank. Nog een opvallende trek van deze cd, 'La fille et le saxophone' dat het aandeel van vrouwelijke componisten ongeveer 50% is. Ze stelde 'm verder samen uit haar favoriete saxofoonmuziek, en een bewerking van de hobosonate van Poulenc. Kortom, een selectie met een rijk palet, waaraan pianist Tobias Borsboom een prachtige bijdrage levert. Celia Swart schreef een In Memoriam voor de moeder van Femke, die in 2011 overleed: 'Les secrets de l'air', dat tegelijk een ode is aan Zeeland, waar ze vandaan komt. Geen provincie waar het weer zo snel om kan slaan ... 

Hollandsche Nieuwe! La fille et le saxophone, van Femke Steketee & Tobias Borsboom/3