Fragment

Het gesprek - Vrouwkje Tuinman

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Vrouwkje Tuinman

Annemieke Bosman praat met schrijver  Vrouwkje Tuinman over de podcast In de geest van Rosemary Brown, die zij maakte voor muziekmagazine Preludium

Vrouwkje Tuinman raakte gegrepen door het raadselachtige fenomeen Rosemary Brown, naar eigen zeggen een ‘gewone huisvrouw’, die vanaf het begin van de jaren 1960 een heel oeuvre bij elkaar schreef dat haar werd ingefluisterd door al lang overleden componisten. Rosemary Brown kreeg honderden muziekstukken paranormaal doorgegeven door grootheden als Beethoven, Liszt, Brahms en Stravinsky. Zo werd ze een wereldwijde bekendheid. Behalve succes was er echter ook steeds scepsis en spot. De muziek zelf kreeg meestal minder aandacht dan de vraag naar Browns motieven.

‘Ik was zo overweldigd door Beethoven dat ik me niet voor een gesprek met hem kon openstellen,’ vertelt Brown op een oude opname. Van Rachmaninoff moest ze ‘afschuwelijke oefeningen doen’. En wie bestuurde opeens haar handen toen ze voor de lol een stukje speelde?

Wat gebeurde er in het hoofd van Rosemary Brown? En hoe klinkt ‘haar’ muziek eigenlijk? In de podcast praat Vrouwkje Tuinman met familie en bekenden van Brown, maar ook met wetenschappers en musici.