Fragment

Het gesprek - Niña Weijers

foto: Fjodor Buisfoto: Fjodor Buis
  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Niña Weijers

Annemieke Bosman in gesprek met schrijfster Niña Weijers over haar nieuwe roman 'Cassandra'.

Cassandra keerde niet terug van een avondje uitgaan, haar verdwijning is nooit opgelost. Over de ontwrichtende invloed van een onafgemaakt verhaal op de levens van iedereen die er deel van uitmaakt.

De verdwijning van de destijds 17-jarige Cassandra van Schaijk in 2017 duurde enkele weken. Toen haar lichaam werd gevonden in de Almeerse Noorderplassen betekende dat eerder het begin dan het einde van een mysterie. Meer dan vijftien jaar later is nog altijd niet opgehelderd wat er gebeurde met Cassandra.

Niña Weijers raakte geïntrigeerd door deze zaak, die nooit officieel werd gesloten. Ze sprak met leden van het politieteam, familie, vrienden en andere betrokkenen, en zag hoe ontwrichtend de invloed van een onafgemaakt verhaal kan zijn op de levens van iedereen die er deel van uitmaakt. Hoe meer ze zich vastbeet in het verhaal van Cassandra, hoe meer ze werd geconfronteerd met haar eigen rol als schrijver.

Niña Weijers won In 2010 de schrijfwedstrijd Write Now!, en ze publiceerde korte verhalen in o.a. De Gids en Passionate Magazine. Door Opzij werd ze in 2013 uitgeroepen tot een van de ‘35 schrijfsters onder de 35’. Ze heeft een vaste column op de website van De Groene Amsterdammer. Haar debuutroman 'De consequenties' werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2015 en is bekroond met de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2015, met de Van der Hoogt-prijs en de Opzij-prijs.