STER Advertentie

Een aangrijpende vertelling over een jonge delinquent die zich voordoet als priester...

Blijf op de hoogte van soundtracks uit de nieuwste films met onze Spotify-speellijst Nieuwe filmmuziek (klassiek), speciaal geselecteerd door NPO Radio 4. Iedere week voegen we nieuwe soundtracks toe! Lees hieronder verder over de nieuwste aanvullingen...

Om deze spotify playlist te luisteren moet je toestemming geven voor social media cookies.

Corpus Christi (Polen 2019). Drama van Jan Komasa. Aangrijpend drama over jonge delinquent Daniel, die de jeugdinrichting ontvlucht en zich in een plattelandsdorpje voordoet als priester. Waar hij met zijn eigenzinnige aanpak en dwarse morele opvattingen voor veel opschudding zorgt. Maar ook trauma’s aanpakt waar de vorige priester niet aan durfde te beginnen. Hoofdrolspeler Bartosz Bielenia is – met zijn grote, wijd opengesperde ogen en nerveuze lichaam – perfect gecast als Daniel, en regisseur Komasa wisselt het drama (hard in de jeugdinrichting, hoopvol in het dorpje) vakkundig af. Het fraaie, strakke camerawerk is van Piotr Sobocinski jr. Genomineerd voor Oscar voor beste niet-Engelstalige film in 2020. De score bij deze heftige film is gemaakt door de broers Evgueni (1974) en Sacha Galperine (1980), oorspronkelijk uit Rusland, maar sinds 1990 wonend en werkend in Frankrijk. Roemrucht is het verhaal dat de broers de muziek schreven voor de film Loveless uit 2017, zonder ook maar 1 beeld uit de film te hebben gezien of 1 bladzijde uit het script te hebben gelezen - puur op de navertelde synopsis. Met die score wonnen ze nietemin de European Film Award for Best Composer. De muziek bij deze Poolse film is een fraai en indringend amalgaam van klassiek en modern idioom, waarin waarheid en mythe als het ware tegelijk hoorbaar worden. (Daniel, The Cortege, Furies, Saws and the Holy Fire, The Purgatory)

Eerder las je hier al over deze films, de muziek uit die films is nu en binnenkort ook te horen in de podcast Nieuwe Filmmuziek Op 4:

The Crossing (Noorwegen 2020). Familiefilm (oorspronkelijke titel: Flukten over grensen) van Johanne Helgeland. Noorwegen, 1942. Op een winterse avond worden de ouders van Otto (12) en Gerda (10) opgepakt door de nazi’s. Vervolgens ontdekken de kinderen in een geheime kelderkast nog een jonge broer en zus: joodse onderduikers. Het viertal besluit samen de grens over te vluchten, naar het vrije Zweden. Dit regiedebuut van voormalig lerares Johanne Helgeland is wat braaf maar degelijk verteld en bij vlagen spannend, met geslaagde verwijzingen naar klassieke sprookjes. Dat de continuïteit soms niet klopt (waar komt die sneeuw opeens vandaan?) zal de jonge doelgroep vast niet storen. Meeslepende muziek van Stein Berge Svendsen, die de afgelopen tien jaar voor tal van Noorse tv-series en films de muziek componeerde. (Opening Titles, The Musqueteer, The Decision, Main Theme, The Reunion, Liberation Day, The Crossing)A life on our planet (Verenigde Staten 2020). Documentaire van Alastair Fothergill, Jonathan Hughes en Keith Scholey. Bioloog David Attenborough, wereldberoemd maker van tientallen natuurdocumentaires en inmiddels 94 jaar oud, blikt in dit indrukwekkende filmessay terug op zijn leven. De conclusie is hard: in de afgelopen decennia is de wildernis systematisch vernietigd en is de CO2-uitstoot op extreme wijze toegenomen, waardoor de planeet – en dan vooral de mensheid – op een catastrofe afstevent. Maar het is nog niet te laat, aldus Attenborough. Als we onze leefwijze op radicale wijze veranderen – te beginnen met ons dieet en de landbouwsector – dan kunnen we onszelf nog redden. Beangstigend én inspirerend. Muziek van Steven Price, die al op zijn vijfde gitaar speelde, later studeerde in Cambridge en onder meer met het London Symphony Orchestra als gitaarsolist werkte. Hij was programmeur, arrangeur en uitvoerend musicus voor filmmuziekprojecten als The League of Extraordinary Gentlemen en Around the World in 80 Days. Met zijn muziek voor Gravity won Price in 2014 een Oscar. (Mistakes, Evolution Undone, The Whole of Humanity, Life’s Talent For Change, A Place Beyond Imagination, Saving Ourselves)

The Personal History of David Copperfield (Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 2019). Komedie van Armando Iannucci. Weesjongen David Copperfield (gespeeld door Dev ‘Slumdog Millionaire’ Patel) ontdekt na veel omzwervingen en tegenslag dat ie een schrijver is. En altijd al is geweest. Het beroemde, meest persoonlijke verhaal van Charles Dickens wordt door regisseur Iannucci (In the Loop, The Death of Stalin) in een fris, modern en absurdistisch jasje gehesen. Waarbij de brede humor van Dickens ideaal blijkt voor Iannucci’s eigen scherpe, satirische kijk op de samenleving. De kleurenblinde casting, waarbij de belangrijkste rollen worden gespeeld door acteurs met allerlei verschillende etnische achtergronden, werkt prima. Met de sympathieke en energieke Patel als onweerstaanbaar middelpunt. Heerlijke muziek van Christopher Willis, die dan ook bijna integraal in deze speellijst is opgenomen. (My Own Story, Babyt Davy, Last Days Of Innocence, The Murdstones, A Corker of a Corker, Without A Home, 23 Miles To Dover, A Blissful Summer, Dirst Day At School, Mr. Dick and the Kite, Uriah Heep, Of Kites And Concertinas, Leaving Day, Meeting Dora, Adventures of a London Gentleman, Steerforth Mucks In, The Search For Emily, The Shipwreck, These Pages Must Show (End Credits)).

Filmomschrijvingen met dank aan Cinema.nl

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan