STER Advertentie

Van de befaamde Godfather-trilogie van Francis Ford Coppola lijkt het derde deel nog wel het meest op een opera-libretto. De manier waarop Coppola film en opera prachtig met elkaar vervlecht is indrukwekkend. In het laatste half uur van de film zien we hoofdpersoon Michael Corleone, alias The Godfather (een magistrale rol van Al Pacino), in het theater bij een opvoering van de Cavalleria Rusticana.

In deze opera van Mascagni speelt de zoon van Corleone de rol van Turiddu. Terwijl zich op het podium het tragische en gewelddadige verhaal ontvouwt, zien we als filmkijker hoe tegelijkertijd de ene na de andere maffia-moord gepleegd wordt. Opera-libretto en filmverhaal gaan naadloos in elkaar over - en ook in wat je hoort, in de muziek, is dát precies wat er in die laatste 30 minuten gebeurt. Dialogen verdwijnen naar de achtergrond, aria's van Mascagni en filmmuziek van Carmine Coppola versmelten tot een dramatisch en tragisch geheel.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zondag 3 februari na 23.00 uur op NPO Radio 4 in Vrije Geluiden: muziek uit The Godfather III.

 

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan