Zimmermann en muziek uit oosterse sferen

Programma: NTR ZaterdagMatinee

NB: in verband met de dan geldende coronamaatregelen wordt dit programma mogelijk gewijzigd.

Radio Filharmonisch Orkest

Markus Stenz - dirigent

Tamara Stefanovich - piano

Huang Ruo The Butterfly Exchange (In opdracht van NTR ZaterdagMatinee en Festival Now! Essen) (wereldpremière)
Chin Pianoconcert
Yun Fanfare & Memorial (Nederlandse première)
Zimmermann Photoptosis

Een schitterende orkestdans tussen Oost en West. Dat is het prikkelende programma onder leiding van Markus Stenz, voormalig chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest.
 
Vervlechting van tradities
Bij dit concert wordt een nieuwe compositie van de Chinese componist Huang Ruo geplaatst naast werk van de in Berlijn wonende Koreaanse componiste Unsuk Chin, haar destijds ook naar Berlijn uitgeweken landgenoot Isang Yun en Bernd Alois Zimmermann. Huang Ruo en Chin verenigen in hun werk elementen uit de oosterse en westerse traditie. In die zin gaan zij voort op de weg die de in 1995 overleden Yun insloeg. Hij was de eerste grote componist uit het Oosten die zijn eigen achtergrond wist te combineren met de verworvenheden van de westerse avant-garde.

Spectaculaire Photoptosis
Diezelfde avant-garde schemert ook door in het bij vlagen spectaculaire collagewerk Photoptosis van Zimmermann. Tegelijkertijd is het alsof hij de hele westerse muziekgeschiedenis in zijn eentje wil vertegenwoordigen. Zo spelen onder andere fragmenten uit Beethovens Negende symfonie, Wagners Parsifal, Veni Creator Spiritus en werken van Skrjabin, Bach en Tsjaikovski een belangrijke gastrol in dit meesterwerk uit 1968.
 Zimmermann en muziek uit oosterse sferen

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 07 november 2020 14:15 - zaterdag 07 november 2020 16:35

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR