Meer NPO

60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Wigglesworth dirigeert Mozart, Debussy en Wigglesworth

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Ryan Wigglesworth dirigent
Benjamin Goodson koordirigent

Marc-André Hamelin piano
 

Mozart Kyrie in d, KV 341
R. Wigglesworth Pianoconcert (Nederlandse première)
Debussy Nocturnes

NB: concerten om 13.00 en 15.15 uur

Ryan Wigglesworth dirigeert Mozart, Debussy en Wigglesworth
Ryan Wigglesworth dirigeert én componeert – dat is al lange tijd geen vanzelfsprekende combinatie meer. Juist door die ‘dubbelfunctie’ is hij een misschien wel ideaal interpreet.

Maak kennis met Wigglesworths Pianoconcert!
De componist-dirigent: een combinatie die steeds zeldzamer wordt. Ryan Wigglesworth, die een decennium op de teller heeft bij het BBC Symphony Orchestra en ook het Radio Filharmonisch Orkest eerder naar muzikale hoogtepunten leidde, behoort binnen dat selecte kransje tot de groten. Dit seizoen brengt de maestro zijn sfeervolle en zinderende Pianoconcert voor het eerst naar Nederland.

Debussy’s sirenenzang en Mozarts smeekbede
Wigglesworths verfijnde orkestratie, gevarieerde textuur en het boeiende spel met motieven sluit mooi aan bij de kleurrijke, soms duistere Nocturnes van Claude Debussy. Na het grotendeels joyeuze tweede deel volgt ‘Sirènes’. Dit slotdeel “beschrijft de zee en haar talloze ritmen”, aldus de componist. “Daarbij hoor je, tussen de in het maanlicht zilver-glinsterende golven, het mysterieuze gezang van de Sirenen, wanneer zij lachend voorbijglijden.” De acht vrouwenstemmen zingen tekstloos. De koortekst in Mozarts Kyrie KV 341 beperkt zich tot een paar woorden. Maar de muziek, mogelijk uit Mozarts laatste jaren in Wenen en misschien een eerste opzet van een complete Mis, is uitgesproken dramatisch: een diepgevoelde smeekbede om erbarmen.

Wigglesworth dirigeert Mozart, Debussy en Wigglesworth

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 03 oktober 2020 13:00 - zaterdag 03 oktober 2020 16:35

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR