Tigran Hamasyan: Luys i Luso

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Staatskamerkoor van Jerevan
Harutyun Topikyan, dirigent
Tigran Hamasyan, piano

‘Luys i luso’: Armeense sacrale muziek van de vijfde tot de twintigste eeuw (Nederlandse première)

Armeense religieuze muziek in nieuw licht
In 2015 begon de jonge Armeense jazzpianist Tigran Hamasyan een bijzondere onderneming. Met het Staatskamerkoor van Jerevan nam hij Armeense religieuze muziek op: vanaf de oudst bekende hymnes uit de vijfde eeuw tot recent werk. “Het is muziek waar ik al mijn hele leven naar luister,” verklaarde de pianist in een interview in London JazzNews. “Ik wilde altijd al iets met die geweldige melodieën doen, maar het is zo’n oude traditie dat ik er lang niet aan durfde te beginnen.”

Improvisaties bij oude melodieën
De cd ‘Luys i luso’ (licht uit licht) en de gelijknamige concerttournee beschrijft de Armeense geschiedenis – een geschiedenis van vallen en weer opstaan, van de middeleeuwen tot na het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk en de Armeense genocide rond 1915. “Het is de eenvoud van de liederen die raakt,” aldus de pianist. “Ze representeren voor mij de veerkracht van mijn volk.” De klassiek geschoolde zangers van het Staatskamerkoor zingen als priesters en Hamasyan improviseert op de thema’s van de eeuwenoude liederen. Juist dat maakt elk concert tot een unieke gebeurtenis.

 

Tigran Hamasyan: Luys i Luso

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 17 maart 2018 14:15 - zaterdag 17 maart 2018 16:45

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement