60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Spel met de traditie: Larcher en Sibelius

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest

Karina Canellakis - dirigent

Kirill Gerstein - piano

 

S. Adams Movements (for us and them) (Nederlandse première)
Larcher Tweede pianoconcert (In opdracht van o.a. NTR ZaterdagMatinee) (Nederlandse première)
Sibelius Vijfde symfonie

Terwijl anderen de muziek rond de Eerste Wereldoorlog op haar kop zetten, bleef Jean Sibelius de traditie trouw. Kirill Gerstein speelt een nieuw pianoconcert van Thomas Larcher, die op zijn manier ook daarop voortbouwt.

Kirill Gerstein speelt Larcher
De Oostenrijker Thomas Larcher, in seizoen 2019-2020 nog composer in residence bij Het Concertgebouw, schrijft zijn Tweede pianoconcert voor de Matinee en pianist Kirill Gerstein. Net als zijn eerder in onze serie gespeelde werken zal hij een spel spelen met de Europese muziekgeschiedenis.

Sibelius’ Vijfde symfonie en Samuel Adams
Ook de monumentale Vijfde symfonie van Jean Sibelius, een van de favoriete werken van Karina Canellakis, is zo’n mix van diverse invloeden. Naast de Finse cultuur en volksmuziek was de Duits-Russische traditie voor Sibelius een bron om zich aan te laven én zich tegen af te zetten. Hoewel Samuel Adams zijn eigen weg kiest, is hij wel degelijk een zoon van Erasmusprijswinnaar John Adams. Daarom zullen in het werk dat hij voor de Matinee schrijft naast veel Europese invloeden de sporen van de Amerikaanse minimal music zeker aanwezig zijn.
Spel met de traditie: Larcher en Sibelius

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 22 mei 2021 14:15 - zaterdag 22 mei 2021 16:35

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR