60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Spektakel vs. inhoud: Alexander Gavrylyuk speelt Schumann

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest

Sascha Goetzel - dirigent

Alexander Gavrylyuk - piano

 

Webern Passacaglia, op. 1

Schumann Pianoconcert

Schubert / Newbould Zevende symfonie, D 729

Pianist Alexander Gavrylyuk, een vaste gast in de NTR ZaterdagMatinee, speelt Schumanns weinig ‘pianoleeuwerige’ Pianoconcert. En kende u Schuberts Zevende al?
 
Schumann vraagt samenwerking
'Een pianoconcert zonder piano', vond Liszt. Ook andere tijdgenoten begrepen niet waarom Robert Schumann van zijn enige soloconcert voor klavier geen virtuoos spektakelstuk had gemaakt. Maar veel meer dan op vingervlugge trucjes focust Schumann op de symbiose van solist en orkest, en de soliditeit van de thematische constructie.

Schuberts ‘Onvoltooide’ voltooid
Twintig jaar eerder had ook Schubert met zijn Zevende symfonie een orkestraal bouwwerk van ongeziene proporties voor ogen. Maar de partituur loste zijn verwachtingen niet in en de symfonie bleef onafgewerkt. Wat rest: een vierdelige schets, waarvan alleen de trage inleiding en een fragment van het openingsdeel georkestreerd zijn. Aan de hand van aanwijzingen van Schubert hebben heel wat componisten – waaronder Schubert-specialist Brian Newbould – sindsdien hun eigen invulling aan de partituur gegeven. Anton Weberns Passacaglia maakt dit orkestrale drieluik volledig: een ‘opus 1’ dat bij lange na het vroegste werk was van de notoir zelfkritische componist, maar wél het eerste waarmee hij zich aan de wereld wilde tonen.
Spektakel vs. inhoud: Alexander Gavrylyuk speelt Schumann

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 10 april 2021 14:15 - zaterdag 10 april 2021 16:35

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR