Meer NPO

Speel mee met Beethoven Allegretto uit Symfonie nr. 7

Speel mee

Purcells King Arthur: The Holy Grail van de Engelse opera

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Early Opera Company
Christian Curnyn - dirigent
Lindsay Duncan - actrice
Lucy Crowe - sopraan
Anna Dennis - sopraan
Mark Milhofer - tenor
Benjamin Hulett - tenor
Edward Grint - bas
 
Purcell King Arthur
 
Christian Curnyn en zijn Early Opera Company keren terug met ‘de eerste musical in de geschiedenis’: een mengvorm tussen toneel en muziek in Henry Purcells King Arthur.
 
Middeleeuws verhaal verbeeldt zeventiende-eeuws Engeland
Geen Holy Grail in Purcells King Arthur, maar wel een muziektheaterwerk vol vroegmiddeleeuwse Saksen en Britten – althans in naam. In deze archaïsche machtsstrijd verbeeldden Purcell en zijn librettist John Dryden een allegorie van de politieke perikelen in hun eigen zeventiende eeuw, tot en met de ‘Glorious Revolution’ van koning-stadhouder Willem III en zijn Queen Mary Stuart. Het vaderland wordt door de sopraan Venus bezongen in de bekende aria ‘Fairest Isle’, die een geheel eigen leven ging leiden.

Scabreus, martiaal, ijzig en lyrisch
Deze na Dido and Aeneas tweede semi-opera van Purcell is een typisch Engelse mengvorm van toneel en muziek. Vanwege dit, en vanwege de martiale oorlogsliederen, de ijzige bibbermuziek van de genius van de kou, vol chromatische harmonieën, de scabreuze drankfeesten en de lyrische momenten van de belaagde hertogsdochter Emmeline, wordt het ook wel eens de eerste musical in de geschiedenis genoemd. In 1691 ging het werk in Londen met veel succes in première, en Purcell zou daarna nog verschillende semi-opera’s schrijven. Het is een doodzonde dat de componist op 36-jarige leeftijd overleed.
Purcells King Arthur: The Holy Grail van de Engelse opera

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 26 september 2020 14:15 - zaterdag 26 september 2020 16:35

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR