Nielsens Sinfonia semplice: niet zomaar eenvoudig

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest
Osmo Vänskä, dirigent
Severin von Eckardstein, piano

Fagerlund - nieuw werk (opdrachtwerk Koninklijk Concertgebouw voor NTR ZaterdagMatinee en Radio Filharmonisch Orkest - wereldpremière)
Beethoven - Vierde pianoconcert
Nielsen - Zesde symfonie ‘Sinfonia semplice’

Première van ‘huiscomponist’ Fagerlund
Op 21 mei 2016 speelde het Radio Filharmonisch Orkest Ignite van Sebastian Fagerlund (1972) in de ZaterdagMatinee. Een partituur met de impact van een kudde op hol geslagen olifanten. Het daverende succes resulteerde in een uitnodiging van het Concertgebouw om als huiscomponist in Amsterdam te komen werken. De resulterende compositie voor het Concertgebouw, de NTR ZaterdagMatinee, het BBC Symphony Orchestra en het Finnish Radio Symphony Orchestra krijgt hier zijn wereldpremière.

Carl Nielsen becommentarieert de avant-garde
De première van Beethovens Vierde pianoconcert vond plaats op de kortste dag van 1808, in een ijskoud Theater an der Wien. Het was een mammoetconcert waar onder meer de Vijfde en Zesde symfonie voor het eerst klonken. Onvoorstelbaar maar waar: de tweede uitvoering van het pianoconcert vond pas plaats in 1836, bijna tien jaar Beethovens dood!

Carl Nielsen gaf zijn Zesde symfonie de bijnaam ‘Semplice’. Het is naar eigen zeggen een autobiografisch werk. Hij gaf niet alleen klank aan zijn eenvoudige afkomst, maar ook liet ook horen hoe hij zich verhield tot de muziek van zijn avant-gardistische tijdgenoten. De luidruchtig gapende trombone in het tweede deel, de Humoreske, spreekt voor zich.

(Foto: Irène Zandel)

 

Nielsens Sinfonia semplice: niet zomaar eenvoudig

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 21 april 2018 14:15 - zaterdag 21 april 2018 16:45

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR