Muzikale maskers

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Britten Sinfonia
Thomas Adès, dirigent
Steven Isserlis, cello
Nicolas Hodges, piano

Prokofjev - Eerste symfonie ‘Klassieke’
Stravinsky - Eerste suite voor klein orkest
Stravinsky - Tweede suite voor klein orkest
Adès - Lieux retrouvés (Nederlandse première)
Barry - Pianoconcert (Nederlandse première)
Adès - Three studies from Couperin (Nederlandse première)

Thomas Adès dirigeert eigen werk
Het thema van de ZaterdagMatinee-programmering luidt dit seizoen ‘Muziek 3.0 – muziek over muziek’. Geen componist die daar beter bij aansluit dan Thomas Adès. Zijn muzikale verbeelding is even duizelingwekkend divers als een iTunes- of Spotify-catalogus. Zo grijpt de Brit in Three Studies from Couperin terug op Franse baroknoten om die vervolgens met subtiel ongerijmde orkestraties naar zijn eigen hand te zetten. In Lieux retrouvés, vier muzikale landschapsevocaties, plukt Adès uit een breder stilistisch boeket. Van lyrisch lijnenspel en ravelesk golvende figuraties tot mank lopende can-can-verwijzingen en stravinskiaanse stotterritmiek.

Muziek 3.0: muziek over muziek
Stravinsky’s Eerste en Tweede suite voor klein orkest gelden als soundtrack bij een ontluikend neoclassicisme. Zo ook Prokofjevs Klassieke symfonie, waarvoor de Rus zijn licht opstak bij Haydn en Mozart.

De Ierse componist Gerald Barry maakte in 2016 indruk met zijn Carroll-opera Alice’s Adventures Under Ground. Ook zijn Pianoconcert uit 2015 heeft iets uitgesproken theatraals. De solist zet steeds andere stilistische maskers op en ligt constant overhoop met het orkest.

(Foto: Philippe Gontier)

 

Muzikale maskers

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 26 mei 2018 14:15 - zaterdag 26 mei 2018 16:45

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR