Mascagni's Rapsodia satanica

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest
Valerio Galli, dirigent
Rosanne Philippens, viool

Puccini - Capriccio sinfonico
Busoni - Vioolconcert
Mascagni - Rapsodia satanica (met film)

Filmmuziek van Pietro Mascagni
Hoewel in menige biografie van Pietro Mascagni vermeld staat dat hij ook filmmuziek schreef, componeerde de Italiaanse operacomponist slechts één filmscore. In 1915 schreef hij zijn operateske noten voor de zwijgende film Rapsodia satanica van regisseur Nino Oxilia. Deze opmerkelijke bijdrage aan de Italiaanse cinematografie was diens laatste film. Het plot lijkt op de Faustmythe, maar de ‘Faust’ is nu een oudere vrouw, gespeeld door Lyda Borelli. Zij sluit een pact met de duivel om eeuwige jeugd te verkrijgen. Naar verluidt nam Mascagni de opdracht louter aan voor het geld – hij wilde de zorg voor zijn zieke broers kunnen bekostigen. De muziek, meeslepend als Cavalleria rusticana, leed daar overigens niet onder.

Rosanne Philippens speelt Busoni
De noten dragen de beelden die in 2006 door het Duitse Arte geheel gerestaureerd en in ere hersteld werden. De complete film wordt tijdens de ZaterdagMatinee vertoond, waarbij Mascagni’s muziek vanzelfsprekend live wordt gespeeld. Het Capriccio sinfonico van Mascagni’s grote rivaal Puccini en het door Rosanne Philippens gespeelde Vioolconcert van Busoni (dat het neoclassicisme inluidde) bieden een geweldig tijdskader.

(Foto: Merlijn Doomernik)

Mascagni's Rapsodia satanica

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 04 november 2017 14:15 - zaterdag 04 november 2017 16:45

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement