Mascagni’s epische Il piccolo Marat

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Het concert kan meestal nog wel beluisterd worden en in enkele gevallen zijn er ook video-opnames beschikbaar.

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
 
Pietro Rizzo - dirigent
Klaas-Jan de Groot - koordirigent
Anita Hartig - sopraan, Mariella
Stefano La Colla - tenor, Il piccolo Marat
John Relyea - bas-bariton, L’orco
Maria Riccarda Wesseling - mezzosopraan, Principessa di Fleury
Andrea Borghini - bariton, Il soldato/Il capitano
Jasper Leever - bas-bariton, La spia
Tim Kuypers - bariton, Il ladro
Alessio Cacciamani - bas, La tigre
Ernesto Petti - bariton, Il carpentiere
 

Mascagni Il piccolo Marat

Als u deze uitvoering niet in de zaal kunt of wilt bijwonen: volg dan de live webstream, 5 september vanaf 13.00 uur: www.radio4.nl/live

 

 
Het zestigste seizoen van de NTR ZaterdagMatinee opent met Pietro Mascagni. Pietro Rizzo dirigeert niet diens beroemde Cavalleria rusticana, maar het veel latere Il piccolo Marat.
 
Succes voor Il piccolo Marat
We kennen hem vooral van Cavalleria rusticana, maar Pietro Mascagni schreef een groot aantal opera’s, die een wisselend succes kenden. Il piccolo Marat ging op 2 mei 1921 met groot succes in première in het Teatro Costanzi in Rome, waarna meteen talloze uitvoeringen elders volgden. Centraal in het verhaal staat de kleine Marat, die eigenlijk een aristocraat is, maar die tijdens de Franse revolutie – onder het mom van een revolutionair te zijn – zijn gevangengenomen moeder bevrijdt en daarbij ook nog een geliefde vindt.

Duisterder en weidser dan Cavalleria rusticana
Was Cavalleria nog een sleutelwerk voor het Italiaanse verismo, Il piccolo Marat is veel donkerder van kleur en trager en weidser van karakter, meer episch dan lyrisch. Toch is het eveneens een opera met pakkende vocale elementen, zoals de veeleisende tenorpartij van de kleine Marat en het grote liefdesduet tussen hem en Mariella. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor voerden deze opera in 1992 al eens uit onder leiding van dirigent Kees Bakels, wat toen bijdroeg aan een herwaardering. Bijna dertig jaar later kunnen we opnieuw getuige zijn van dit zelden uitgevoerde meesterwerk van de vooroorlogse Italiaanse avant-garde.
Mascagni’s epische Il piccolo Marat

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 05 september 2020 13:00 - zaterdag 05 september 2020 15:50

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR