60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Mahlers Kindertotenlieder door Magdalena Kožená

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Het concert kan meestal nog wel beluisterd worden en in enkele gevallen zijn er ook video-opnames beschikbaar.

Radio Filharmonisch Orkest

Markus Stenz - dirigent

Magdalena Kožená - mezzosopraan

Mahler Kindertotenlieder
Schmidt Vierde symfonie

Steeds meer dirigenten van naam zetten de nog niet tot het ijzeren repertoire doorgedrongen Franz Schmidt op het repertoire. De combinatie van zijn Vierde symfonie uit 1933 met Mahlers Kindertotenlieder (gezongen door Magdalena Kožená) is een gelukkige, bewijst voormalig chef-dirigent Markus Stenz.

Echo uit Oostenrijk

Diep doorvoelde, zangerige en soms dansante melodische lijnen, een laatromantische harmonische taal, een heerlijk rijke orkestratie vol solistische partijen, een lang uitgesponnen begrafenismars… De relatie tussen het werk van Gustav Mahler en de Vierde symfonie van Franz Schmidt is snel gelegd. Schmidt is, net als de veertien jaar oudere Mahler, uit de relatieve periferie van het Oostenrijkse-Hongaarse rijk afkomstig, en zoekt een soortgelijke ‘Oostenrijkse’ sound, doordesemd van een gevoel dat een tijdperk ten einde is gekomen.

Magdalena Kožená zingt de Kindertotenlieder

De fameuze Magdalena Kožená zingt de Kindertotenlieder. Mahler memoreert er, teruggrijpend op teksten van Friedrich Rückert, het verlies van zijn broertjes en zusjes. Nadat zijn eigen dochtertje Maria-Anna in 1907 overleed, zette hij de liederen nooit meer op het programma. Schmidts symfonie op haar beurt is een lyrisch instrumentaal Requiem voor zijn dochter Emma.

Mahlers Kindertotenlieder door Magdalena Kožená

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 20 maart 2021 14:15 - zaterdag 20 maart 2021 16:35

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR