60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Mahlers Kindertotenlieder door Magdalena Kožená

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest

Karina Canellakis - dirigent

Magdalena Kožená - mezzosopraan

Di Castri Lineage (Nederlandse première)
Mahler Kindertotenlieder
Brahms Eerste pianokwartet (bew. Arnold Schönberg)

Karina Canellakis dirigeert Schönbergs prachtige orkestratie van Brahms’ Eerste pianokwartet. Magdalena Kožená zingt Mahlers Kindertotenlieder.
 
De lange lijnen van Brahms
Het Eerste pianokwartet van Brahms in de orkestbewerking van Arnold Schönberg stond hoog op het verlanglijstje van Karina Canellakis. Zij noemt het groots bezette en gedetailleerde werk 'goed voor een orkest'. Dat de typisch brahmsiaanse melodielijnen ook goed zijn voor de luisteraar, hoeft geen betoog. Met de briljante mezzosopraan Magdalena Kožená in de gelederen vormen Mahlers aangrijpende Kindertotenlieder de perfecte aanvulling op de wereld van Schönberg en Brahms.

De echo’s van Brahms, Mahler en Schönberg
Canellakis introduceert ook het werk van de Canadese/New Yorkse Zosha Di Castri bij haar orkest. In de zomer van 2019 dirigeerde zij met veel succes een nieuw werk van deze componiste tijdens de First Night of the Proms. Voor het eerst opende een werk van een vrouwelijke componist, gedirigeerd door een vrouw, de Londense Proms. The Guardian noemde alleen dat al 'een grote sprong voorwaarts'. In Di Castri’s kleurrijke Lineage mengen de echo’s van Brahms, Mahler en Schönberg zich organisch met hedendaagse inzichten.
Mahlers Kindertotenlieder door Magdalena Kožená

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 20 maart 2021 14:15 - zaterdag 20 maart 2021 16:35

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR