60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

MacMillans kerstoratorium

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Het concert kan meestal nog wel beluisterd worden en in enkele gevallen zijn er ook video-opnames beschikbaar.

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor

James MacMillan - dirigent
Benjamin Goodson - koordirigent

Mary Bevan - sopraan
Christopher Maltman - bariton

MacMillan Christmas Oratorio (In opdracht van London Philharmonic Orchestra, NTR ZaterdagMatinee, Melbourne Symphony Orchestra en New York Philharmonic Orchestra) (wereldpremière)

Kun je na Bachs vermaarde Weihnachtsoratorium nog wel een Kerstoratorium schrijven? De Schot James MacMillan durft het aan.
 
MacMillan en Bach
James MacMillan behoeft eigenlijk geen introductie meer. De Schot, katholiek en componist was enkele jaren vaste gastdirigent van de Radio Kamer Filharmonie en dirigeerde veelvuldig zijn eigen werk tijdens de ZaterdagMatinee. Toch verdient de première van zijn Christmas Oratorio extra aandacht. Het gebeurt immers niet vaak dat een componist zich durft te meten met Bach, onder wiens slagschaduw je niet gemakkelijk uit komt. MacMillan, vooral vanwege zijn vele vocale composities soms ‘de hedendaagse Bach’ genoemd, doet het – mede in opdracht van de Matinee – zonder blikken of blozen.

‘Cadeau’ voor koor en orkest
In het veertiendelige Christmas Oratorio vermengt hij de invloed van de sinfonia’s, koralen en aria’s van Bach met oude Engelse kerstpoëzie van onder anderen John Donne en John Milton, hedendaagse sonoriteiten en Schotse volksmuziek. Een mooi hoogtepunt in het midden van het seizoen en een gedroomd ‘cadeau’ van de Matinee voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.
MacMillans kerstoratorium

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 16 januari 2021 14:15 - zaterdag 16 januari 2021 16:35

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR