60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Kunst vs. Sovjet-barbaren: Roslavets en Sjostakovitsj

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest

Osmo Vänskä - dirigent

Alina Ibragimova - viool

 

Roslavets Eerste vioolconcert (Nederlandse première)
Sjostakovitsj Vijfde symfonie

Verdrongen schoonheid in de nog jonge Sovjet-Unie: Alina Ibragimova en Osmo Vänskä maken zich sterk voor een (nog) onbekend vioolconcert, naast Sjostakovitsj’ geliefde Vijfde symfonie.
 
Heimelijk protest
Na het verbod op zijn opera Lady Macbeth weet Dmitri Sjostakovitsj zich met zijn Vijfde symfonie in 1937 tijdelijk te rehabiliteren. Toch blijft zijn ondertoon dieptragisch. Heimelijk citeert hij zelfs zijn Poesjkin-lied Wedergeboorte: ‘Een kunstbarbaar kan een geniaal schilderij wel bekladden, maar niet vernietigen – na jaren zal het genie weer zichtbaar zijn…’

Alina Ibragimova speelt Roslavets
Nikolai Roslavets, een generatie ouder dan Sjostakovitsj, was een van de meest eigengereide figuren uit zijn omgeving. Hij weigerde simpele ‘proletarische’ muziek te schrijven, koos bovendien – onhandig – partij voor Stalins tegenstrever Trotski en werd op een zijspoor gezet: hij werd hoofd van de nog prille Radio in Tasjkent, Oezbekistan. Zijn Eerste vioolconcert uit 1925 wordt pas in Gorbatsjovs nadagen teruggevonden. Ibragimova noemt het 'de lastigste muziek die ik ooit heb gespeeld'. Maar hier klinkt Roslavets op z’n best: soms mysterieus als de late Skrjabin, maar ‘apollinischer’, nooit té extatisch.
Kunst vs. Sovjet-barbaren: Roslavets en Sjostakovitsj

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 06 maart 2021 14:15 - zaterdag 06 maart 2021 14:15

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR