5 maart 2021 Filmmuziek Top 50 12:00 - 18:00 uur

Meer informatie

Sibelius' Zevende symfonie en een vioolconcert van Roslavets

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest

Olari Elts - dirigent

Simone Lamsma - viool

Sibelius Zevende symfonie
Roslavets Eerste vioolconcert (Nederlandse première)

Sibelius' Zevende symfonie en een vioolconcert van Roslavets

Verdrongen schoonheid in de nog jonge Sovjet-Unie: Simone Lamsma en Olari Elts maken zich sterk voor een (nog) onbekend vioolconcert, naast Sibelius' één jaar oudere Zevende symfonie.

Sibelius' laatste

In 1924 voltooide de Fin Jean Sibelius zijn laatste symfonie in het meest vindingrijke C-groot ooit. Deze Zevende concentreerde hij tot een betoog in één deel met talloze uiterst soepele tempowisselingen. Een antiek-Griekse symfonie noemde hij het werk: "de trombones worden gebruikt als muziekinstrumenten uit de oudheid."

Simone Lamsma speelt Roslavets

Nikolai Roslavets, bijna een generatie jonger dan Sibelius, was een van de meest eigengereide figuren uit zijn omgeving. Hij weigerde simpele ‘proletarische’ muziek te schrijven, koos bovendien – onhandig – partij voor Stalins tegenstrever Trotski en werd op een zijspoor gezet: hij werd hoofd van de nog prille Radio in Tasjkent, Oezbekistan. Zijn Eerste vioolconcert uit 1925 wordt pas in Gorbatsjovs nadagen teruggevonden. Hier klinkt Roslavets op z’n best: soms mysterieus als de late Skrjabin, maar ‘apollinischer’, nooit té extatisch.

Sibelius' Zevende symfonie en een vioolconcert van Roslavets

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 06 maart 2021 14:15 - zaterdag 06 maart 2021 14:15

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR