Katerina Ismailova

Programma: Het Zondagochtend Concert

Radio Filharmonisch Orkest
Thomas Sanderling, dirigent 

1.  J. Wagenaar - Saul en David, op. 24
2.  D. Sjostakovitsj - Symfonie 'Katerina Ismailova' 

Sjostakovitsj
Sjostakovitsj’ tweede opera, Lady Macbeth van Mtsensk was een keerpunt in zijn werk en leven. Aanvankelijk een groot succes, werd de opera uiteindelijk bespot en zelfs verboden door het Stalinistisch regime. Dertig jaar lang mocht het verhaal over de getergde Katerina Ismailowa niet uitgevoerd worden. Toen de ban van de opera af was, hernoemde Sjostakovitsj hem naar zijn tragische heldin. Een powervrouw, die over lijken gaat, naar Siberië wordt gestuurd, maar zich niet laat onderdrukken. Vandaag hoort u een symfonische bewerking door een leerling van Sjostakovitsj.

Radio Filharmonisch Orkest
Voorafgaand aan Sjostakovitsj speelt het Radio Filharmonisch Orkest Wagenaars Saul en David. Een toongedicht van ruim een eeuw oud, geïnspireerd op een schilderij dat destijds aan Rembrandt werd toegeschreven. De Bijbelse koning Saul vreest zijn macht te verliezen aan de herder David. De wanhoop van Saul wordt geschetst in dramatische harmonieën, terwijl David doorklinkt in de heldere harp.

 

Katerina Ismailova

rang 1 € 27,00 rang 2 € 24,00 rang 3 € 21,00 CJP, Stadspas en kinderen tot 15 jaar €18 (met uitzondering van de 2 familieconcerten op 29 oktober en 18 februari).

Bestel kaarten

Datum:
zondag 14 januari 2018 11:00 - zondag 14 januari 2018 12:15

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
AVROTROS