Karina Canellakis en Kirill Gerstein

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Het concert kan meestal nog wel beluisterd worden en in enkele gevallen zijn er ook video-opnames beschikbaar.

De aangekondigde Pierre-Laurent Aimard kan helaas niet naar Nederland reizen. Kirill Gerstein zal hem vervangen en soleren in Ravels Pianoconcert in G in plaats van Bartóks Derde pianoconcert.

Radio Filharmonisch Orkest
Silbersee
Karina Canellakis dirigent
Kirill Gerstein piano

Kyriakides One Hundred Years (In opdracht van Gaudeamus, dat in 2020 haar 75ste jubileum viert, voor de NTR ZaterdagMatinee, met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten) (wereldpremière)
Ravel Pianoconcert in G
Stravinsky Agon

NB: concerten om 13.00 en 15.15 uur

Karina Canellakis en Kirill Gerstein
Karina Canellakis en Kirill Gerstein brengen Ravels Pianoconcert in G, naast een nieuw werk van Yannis Kyriakides en Stravinsky’s intrigerende ballet Agon.

 

Stravinsky’s stijlexperiment Agon
Met De vuurvogel, Petroesjka en de Sacre du printemps bewees Igor Stravinsky zich al vroeg in zijn carrière als balletcomponist. Maar hij bleef zoeken naar nieuwe mogelijkheden binnen het genre. De verschillen tussen Les noces, Pulcinella, Le baiser de la fée en Orpheus lijken al levensgroot. Agon maakte de naar Amerika uitgeweken Rus in de jaren vijftig in samenwerking met de choreograaf George Balanchine. Het was een zeer gewaagd stijlexperiment: tonaliteit, chromatiek en elementen uit Weberns twaalftoontechniek, modern ballet, canons en zelfs renaissancistische ‘bransles’ komen er samen. En de muziek blijft alle vijftien minuscule deeltjes lang dansen.

Kirill Gerstein speelt Ravels Pianoconcert in G
Kirill Gerstein springt last minute in in dit programma, met Ravels door jazzmuziek geïnspireerde Pianoconcert in G. In een ongetwijfeld spannend nieuw werk mengt de Cypriotisch-Nederlandse Yannis Kyriakides – hij ontvangt op 12 december de prestigieuze Johan Wagenaar Prijs van de Gemeente Den Haag – de stemmen van Silbersee met die van Karina Canellakis’ Radio Filharmonisch Orkest en elektronica.

Karina Canellakis en Kirill Gerstein

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 19 september 2020 13:00 - zaterdag 19 september 2020 16:35

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR