60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Jaap van Zweden dirigeert Fidelio - luister of kijk mee!

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Het concert kan meestal nog wel beluisterd worden en in enkele gevallen zijn er ook video-opnames beschikbaar.

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Jaap van Zweden dirigent
Simon Halsey koordirigent

Anja Kampe sopraan (Leonore)
Daniel Frank tenor (Florestan)
Georg Zeppenfeld bas (Rocco)
Simon Neal bariton (Don Pizarro)
Tareq Nazmi bas (Don Fernando)
Mercedes Arcuri sopraan (Marzelline)
Thomas Atkins tenor (Jaquino)
Robert Holl verteller

Uitzending (zonder publiek) vanuit het Concertgebouw. Luister via Radio 4, of kijk zondagavond 13 december vanaf 19.10 naar NPO 2.

Beethoven Fidelio

Jaap van Zweden dirigeert Fidelio
Wagners Götterdämmerung is de huidige omstandigheden een maatje te groot voor de zaal. Jaap van Zweden dirigeert in plaats daarvan Fidelio van Beethoven. Met grotendeels dezelfde sterrencast.

Fidelio
Waarschijnlijk is Fidelio de beste mislukte opera aller tijden. In 1805 gaat Beethovens Leonore, zoals de eerste versie van Fidelio heet, in première. Jarenlang blijft de componist worstelen met dit werk, totdat hij in 1814 de definitieve versie aflevert. Een werk, overal nét tussenin: Singspiel, dramatische opera, oratorium…

Onmenselijke omstandigheden
Tegelijkertijd creëerde Beethoven als vanuit het niets de romantische Duitse opera. Het orkest is groter, symfonischer van opzet dan in Mozarts dagen, de zangstijl is zwaarder, dramatischer. En het onderwerp – de bevrijding van de politieke gevangene Florestan – sluit helemaal aan bij de nieuwe tijd. Kern vormt de grote scène van Florestan, die onder onmenselijke omstandigheden in een kerker gevangen wordt gehouden. Zijn recitatief ‘Gott! Welch Dunkel hier!’ en de daaropvolgende aria ‘In des Lebens Frühlingstagen...’ vormen een diepkervende hartenkreet voor een betere wereld.

Jaap van Zweden dirigeert Fidelio - luister of kijk mee!

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 12 december 2020 14:00 - zaterdag 12 december 2020 16:00

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR