Sebastiaan Kemner ontvangt de Nederlandse Muziekprijs

Bekijk de uitreiking

Ingo Metzmacher dirigeert Zimmermanns zwanenzang

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Het concert kan meestal nog wel beluisterd worden en in enkele gevallen zijn er ook video-opnames beschikbaar.

Radio Filharmonisch Orkest

Ingo Metzmacher - dirigent

Tabea Zimmermann - altviool
Georg Nigl - bariton
Stephan Rehm - spreekstem
Jakob Diehl - spreekstem

Bach/Webern Ricercata
Höller Altvioolconcert (Nederlandse première)
Zimmermann Eine ekklesiastische Aktion 'Ich wandte mich und sah an alles Unrecht, das geschah unter der Sonne'

Zimmermann-specialist Ingo Metzmacher brengt een groots eerbetoon aan de vijftig jaar geleden overleden componist. U hoort Zimmermanns bijna apocalyptische Eine ekklesiastische Aktion.

Apocalyptisch
Op 5 augustus 1970 voltooide Bernd Alois Zimmermann zijn Ekklesiastische Aktion 'Ich wandte mich'. Een duister, bijna apocalyptisch werk over het slechtste in de mens, op teksten uit Prediker en fragmenten uit 'De Grootinquisiteur van Sevilla' (Dostojevski’s Gebroeders Karamazov). Het bleek zijn laatste muzikale daad voor zijn dood, vijf dagen later. De kruising tussen opera en oratorium ging in première tijdens de Olympische Spelen van 1972. Even later zou de moord op elf leden van de Israëlische sportploeg onderstrepen waar Zimmermann het over had.

Zimmermann-specialist Ingo Metzmacher
Met zijn voor Tabea Zimmermann geschreven Altvioolconcert herdacht Zimmermanns leerling York Höller in 2018 de honderdste verjaardag van zijn compositiedocent. Beide componisten vonden veel inspiratie in het werk van Anton Webern. Deze etaleerde zijn orkestrale en analytische gaven in zijn arrangement van de Ricercata van dezelfde Bach van wie het koraal Ich habe genug pijnlijk mooi aan het einde van Zimmermanns Ekklesiastische Aktion klinkt. Belangwekkend detail: Zimmermann-specialist Ingo Metzmacher dirigeert.
Ingo Metzmacher dirigeert Zimmermanns zwanenzang

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 20 februari 2021 14:15 - zaterdag 20 februari 2021 16:35

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR