IJzer, staal en schoonheid

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest
Emilio Pomàrico, dirigent

Arthur Jussen, piano
Lucas Jussen, piano

Revueltas - Sensemayá
Roukens - Concert voor twee piano’s (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten - wereldpremière)
Prokofjev - Tweede symfonie

De Jussen-broers spelen Joey Roukens
Joey Roukens behoort zonder twijfel tot de meest getalenteerde orkestcomponisten van Nederland. Bovendien heeft hij een zwak voor het (solo)concertgenre. Zo klonk in 2012 zijn Concerto Hypnagogique in de ZaterdagMatinee en voltooide hij in 2016 zowel een Percussieconcert als een Vioolconcert. Laatstgenoemde werk gooide hoge ogen bij de Nederlandse muziekpers: “pure schoonheid”, schreef het NRC. Roukens’ nieuwste partituur, een dubbelconcert voor twee piano’s, vraagt niet om één maar om twee solisten. En wie kunnen die glansrollen beter vervullen dan de gebroeders Jussen?

Onstuimige partituren van Prokofjev en Revueltas
Prokofjev noemde zijn zelden gespeelde Tweede symfonie een werk van ijzer en staal. De tweedelige partituur, losjes gemodelleerd naar Beethovens laatste pianosonate, herbergt inderdaad een onverzettelijke modernistische klankwereld, waarin de scherpgerande orkestraties van Stravinsky’s Sacre du printemps doorklinken. Stravinsky’s meesterwerk was tevens een inspiratiebron voor de Mexicaanse componist Silvestre Revueltas. Ook in Sensemayá klinken knarsende polyritmes en schurende ostinatopatronen. Stravinsky’s heidense Rusland is echter verruild voor een mysterieus Maya-ritueel.

(Foto: Dirk Kikstra)

IJzer, staal en schoonheid

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 10 maart 2018 14:15 - zaterdag 10 maart 2018 16:45

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR