Meer NPO

Speel mee met Beethoven Allegretto uit Symfonie nr. 7

Speel mee

Herreweghe dirigeert Beethoven

Programma: Het Zondagochtend Concert

Orchestre des Champs-Elysées
Philippe Herreweghe, dirigent

1.  L. van Beethoven - Tweede symfonie, op. 36
2.  L. van Beethoven - Vijfde symfonie, op. 67

Beethoven 2020
In 2020 is het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven geboren werd, dat moet gevierd worden! Bijvoorbeeld met de uitvoering van de complete symfonieën in één week, gespeeld op instrumenten uit Beethovens tijd. Beethoven zag zijn symfonieën als ‘de beste representatie van mijn ware zelf’. Ze zijn revolutionair, transparant en flexibel.

Tweede en Vijfde symfonie
Jonge mannen horen niet doof te worden. Dus toen Beethoven toch merkte dat hij slecht hoorde, was hij geschrokken en angstig. Hij hield het een paar jaar geheim, zette zijn sociale leven stop en schreef uiteindelijk een testament, waarin hij toegaf dat het niet beter zou worden. Het is juist in deze jaren, waarin hij worstelde met angst en wanhoop, dat Beethoven de Tweede symfonie schreef: een werk met een opmerkelijk vrolijke en extravagante uitstraling. De Vijfde symfonie is waarschijnlijk het enige muziekstuk dat zozeer gedefinieerd wordt door de eerste vier noten: Tá-tá-tá-táá… Het lot dat aan de deur klopte? Feit is: het motief keert vele malen terug in het werk, en is net zo bekend als de glimlach van Mona Lisa of Shakespeare's 'To be, or not to be'.

Orchestre des Champs-Elysées en Philippe Herreweghe
'Een van de interessantste dirigenten van onze tijd', schreef NRC Handelsblad over oprichter Philippe Herreweghe van het Orchestre des Champs-Elysées uit Parijs. Ze zijn bezig met het 40ste seizoen onder leiding van Herreweghe. Het orkest is thuis in het Théâtre des Champs-Elysées, maar reist vooral de wereld rond. Vanavond strijken ze neer in de Grote Zaal van Het Concertgebouw voor hun bijdrage aan Beethoven 2020.

Herreweghe dirigeert Beethoven

rang 1 € 29,00 rang 2 € 26,00 rang 3 € 23,00

Bestel kaarten

Datum:
zondag 08 november 2020 11:00 - zondag 08 november 2020 12:15

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
AVROTROS