Adventskalender Elke dag een muzikaal cadeau

Pak hier je cadeau uit

Pierre-Laurent Aimard en de vogels van Messiaen - luister live!

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Het concert kan meestal nog wel beluisterd worden en in enkele gevallen zijn er ook video-opnames beschikbaar.

Pierre-Laurent Aimard en de vogels van Messiaen

Pierre-Laurent Aimard, die wegens anticoronamaatregelen zijn optreden van 19 september moest afzeggen, treedt op 24 oktober alsnog in de Matinee op. Hij speelt een aantal delen uit het inmiddels ruim 60 jaar oude pianowerk Catalogue d’Oiseaux (catalogus van vogels) van Olivier Messiaen.

Vogels en hun omgeving

Voor de overtuigd gelovige Messiaen was het gezang van vogels Gods eigen melodie. Op sombere momenten vroeg hij zich weleens af of zijn pogingen hun zang in muziek te verklanken überhaupt wel iets meer dan ijdele experimenten konden zijn. Dat hij juist de piano daarvoor uitkoos, is bijzonder. Het effect van microtonale intervallen moest hij immers suggereren – vogels houden zich niet aan witte en zwarte toetsen. Ook moest hij de toonhoogte tot wel vier octaven omlaag transponeren. Maar juist met de ‘koele klank’ van het instrument kon hij de klankkleur helemaal naar zijn hand zetten – akkoorden en muzikale modi waren voor hem namelijk daadwerkelijk kleuren.

In alle zeven van de oorspronkelijk dertien stukken staat één vogel centraal, van de wulp en de bosuil tot de blauwe rotslijster en de Cetti’s zanger. Maar er zijn niet alleen vogels: ze worden afgebeeld in hun natuurlijke omgeving; we horen ook ook de zon, de zee, de rotsen en de begroeiing…

Alternatief programma

Dit programma komt in de plaats van het eerder aangekondigde concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, met Gianandrea Noseda en Lisa Batiashvili. Dat kon – opnieuw als gevolg van de coronaperikelen – niet gespeeld worden.

Pierre-Laurent Aimard piano

Messiaen Catalogue d'Oiseaux (delen)

La Bouscarle (Cetti's zanger)
L’alouette Lulu (De boomleeuwerik)
La Chouette Hulotte (De bosuil)
L’Alouette Calandrelle (De kortteenleeuwerik)
Le Traquet Stapazin (De blonde tapuit)
Le Courlis Cendré (De wulp)
Le Merle Bleu (De blauwe rotslijster)

NB: Dit programma wordt - helaas zonder publiek - live uitgezonden vanuit het Koninklijk Concertgebouw.

 

Pierre-Laurent Aimard en de vogels van Messiaen - luister live!

Download programmaboekje

Datum:
zaterdag 24 oktober 2020 14:15 - zaterdag 24 oktober 2020 16:00

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR