Meer NPO

60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Gianandrea Noseda en Lisa Batiashvili: lyriek alom

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Rotterdams Philharmonisch Orkest
Gianandrea Noseda dirigent
Lisa Batiashvili viool

Prokofjev Eerste vioolconcert
Schumann Vierde symfonie

NB: concerten om 13.00 en 15.15 uur

 

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Gianandrea Noseda brengen buitengewoon zangerige werken van Prokofjev en Schumann.

Lisa Batiashvili speelt Prokofjev

Lisa Batiashvili speelt Prokofjevs Eerste vioolconcert. Het werk, uit ruwweg dezelfde periode als de lichtvoetige Eerste symfonie, is opmerkelijk transparant georkestreerd. Ondanks de soms pittige dissonanten, hevige gestiek en motorische ostinato’s, overheerst de lyriek – mogelijk houdt de eerste melodie zelfs verband met een grote liefde... Menig vioolvirtuoos weigerde ‘zulke’ muziek echter te spelen. Pas na enkele jaren volgden de eerste uitvoeringen. Ook de beroemde David Oistrach sprak de muziek niet meteen aan. Maar hij ontdekte de haast bovenmenselijke schoonheid van de muziek en beschreef haar als “een zonovergoten landschap, waardoor een frisse geur van de natuur waait.”

Schumanns verhalende Vierde symfonie

Gianandrea Noseda vervolgt met de Vierde symfonie van Robert Schumann. Prachtige melodielijnen, niet alleen in het heerlijke tweede deel (Romanze), buitelen over elkaar heen. De melodieën uit de openingsmaten zijn het vertrekpunt voor een van A tot Z prachtig verteld ‘verhaal’. Schumanns herinstrumentatie uit 1851, eerder op versmelting dan op contrast gericht, onderstreepte het idee de componist had: een symfonie te schrijven waarin alles één doorlopend betoog is.

Gianandrea Noseda en Lisa Batiashvili: lyriek alom

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 24 oktober 2020 13:00 - zaterdag 24 oktober 2020 16:35

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR