60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Giacomelli’s Merope – geannuleerd

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Wegens aangescherpte Covid-19-maatregelen kan het oorspronkelijk geplande programma niet doorgaan. Het team van de Matinee probeert op het laatste moment nog een alternatief programma te organiseren.

 

La Cetra, Barockorchester & Vokalensemble Basel

Andrea Marcon - dirigent
Gaëlle Arquez - mezzosopraan, Merope
Kangmin Justin Kim - countertenor, Epitide
Emiliano Gonzalez Toro - tenor, Polifonte
Vasilisa Berzhanskaya - mezzosopraan, Trasimede
Carlos Mena - countertenor, Licisco
Carlo Vistoli - countertenor, Anassandro
Beth Taylor - mezzosopraan, Argia
 

Giacomelli Merope (Nederlandse première)

Andrea Marcon dirigeerde menige Vivaldi-opera in de Matinee. Nu keren hij en zijn La Cetra terug met Merope, de opera die Vivaldi's iets jongere tijdgenoot Giacomelli schreef voor de grootste castraten van zijn tijd.
 
Uiterst virtuoze Italiaanse laat-barok
In 1732 schreef de Napolitaanse componist Riccardo Broschi de opera Merope, vooral bedoeld als paradepaardje voor zijn broer, de sopraan-castraatzanger Carlo Broschi, die beter bekend was en is onder de naam Farinelli. Nog geen twee jaar later doet de Noord-Italiaanse componist Geminiano Giacomelli daar nog een schepje bovenop. Ook hij schrijft een vocaal virtuoze Merope, met twéé beroemde castraatzangers in de hoofdrollen: Farinelli én de mezzosopraancastraat Gaetano Majorano, vooral bekend onder de naam Caffarelli. Beiden zouden in die periode ook figureren in de Londense operascene rondom Händel en Porpora.

‘De nachtegaal’ uit Merope stemde de koning goedgemutst
Giacomelli, componist van geestelijke muziek, oratoria en opera’s, werd hooglijk gewaardeerd door Benedetto Marcello, wat hem waarschijnlijk de opdracht opleverde om Merope voor het befaamde Teatro San Giovanni Gristostomo in Venetië te schrijven. Toen Farinelli in zijn nadagen aan het Spaanse hof werkzaam was, schijnt hij de aria ‘Quell’usignolo...’ (Die nachtegaal) uit Merope steeds te hebben gezongen om de depressieve koning op te monteren.
Giacomelli’s Merope – geannuleerd

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 06 februari 2021 13:30 - zaterdag 06 februari 2021 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR