60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Franco Fagioli en Max Emanuel Cencic in Porpora-opera - kijk of luister live!

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Het concert kan meestal nog wel beluisterd worden en in enkele gevallen zijn er ook video-opnames beschikbaar.

Armonia Atenea
George Petrou - dirigent
 
Franco Fagioli - countertenor, Adalgiso
Max Emanuel Cencic - countertenor, Lottario
Hasnaa Bennani - sopraan, Gildippe
Suzanne Jerosme - sopraan, Giuditta
Bruno de Sá - countertenor, Berardo
Petr Nekoranec - tenor, Asprando
 
Dit concert wordt live - zonder publiek - uitgezonden via NPO Radio 4 en als webcast via de website: www.nporadio4.nl/live
 
 
Porpora Carlo il Calvo
 
Franco Fagioli en Max Emanuel Cencic: met sterzangers van nu doet George Petrou de opera Carlo il Calvo (Karel de Kale) van Nicola Porpora herleven.
 
Barokopera voor sterzangers
Carlo il Calvo is een 'dramma per musica' van de uit Napels afkomstige componist Nicola Porpora. Het werk, geschreven op een oorspronkelijk libretto van Francesco Silvano, werd in 1738 in Rome voor het eerst uitgevoerd. Daar vierde Porpora triomfen met zijn vele sterzangers.

Tijd voor een herontdekking
Karel de Kale, oftewel Karel II, was de kleinzoon van Karel de Grote en de zoon van Lodewijk de Vrome en Judith van Beieren. Hij werd als jongeman niet zo genoemd vanwege zijn haardracht, maar omdat hij ‘zonder bezit’ was, dat wil zeggen, zonder een deel van het Karolingische rijk te bezitten. Dat hij uiteindelijk, na de driedeling van het rijk, toch heerser van het westelijk deel, West-Francië, werd, had de nodige strijd met broers en halfbroers gekost, onder andere met zijn halfbroer Lotharius. Dit is het verhaal dat in de opera verteld wordt. Recentelijk is een aantal aria’s van Porpora opgenomen, waaronder het prachtig elegische ‘Quando s’oscuro il cielo’ (Wanneer de hemel betrekt) uit Carlo il Calvo, en deze aria’s vormen ruim voldoende aanleiding om zijn opera’s weer integraal uit te voeren.
Franco Fagioli en Max Emanuel Cencic in Porpora-opera - kijk of luister live!

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 17 oktober 2020 13:00 - zaterdag 17 oktober 2020 16:00

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR