60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Extra concert: de nieuwste Andriessen - luister live!

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Het concert kan meestal nog wel beluisterd worden en in enkele gevallen zijn er ook video-opnames beschikbaar.

Cappella Amsterdam
Orkest van de Achttiende Eeuw
Daniel Reuss dirigent

Mozart Veertigste symfonie
Josquin des Prez Nymphes des bois
L. Andriessen May (opdrachtwerk Orkest van de Achttiende Eeuw - wereldpremière)

Live uitzending (zonder publiek) vanuit het Concertgebouw. Luister via Radio 4! of kijk live via www.nporadio4.nl/live

Extra concert: de nieuwste Andriessen
‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid’. De NTR ZaterdagMatinee presenteert het nieuwste werk van Louis Andriessen. Een perfect programma, met Mozarts Veertigste symfonie en een in memoriam van Josquin des Prez.

Een iets verlate Louis Andriessen-premiere
Het nieuwste werk van de nestor van de Nederlandse gecomponeerde muziek Louis Andriessen (*1939) zou in première gaan bij het Holland Festival 2020. De anti-coronamaatregelen verhinderden dat concert. Met financiële steun van Cappella Amsterdam, het Orkest van de Achttiende Eeuw en de Vrienden van de Matinee kan de NTR ZaterdagMatinee echter een extra concert organiseren. Zo kunt u tóch kennismaken met het nieuwste werk van Andriessen, waarvoor Gorter als inspiratiebron diende.
“Een nieuwe lente en een nieuw geluid...”, zo begint Herman Gorters beroemde gedicht Mei. De inmiddels 81-jarige componist Louis Andriessen liet zich door het gedicht inspireren tot een nieuwe compositie voor koor en orkest. Het stuk is een eerbetoon aan zijn overleden boezemvriend, de blokfluitist en dirigent Frans Brüggen (1934-2014).

Mozart en Josquin des Prez
Prachtig is de relatie met Mozarts voorlaatste symfonie – een van Brüggens ‘lijfwerken’. Tragiek, operadrama, liefdevol werk van een ‘pop-musicus avant la lettre’: Mozarts carrière samengebald in één symfonie. Nymphes des bois, dat Josquin des Prez schreef voor zijn in 1497 overleden collega Johannes Ockeghem, past naadloos in dit programma.

 

Extra concert: de nieuwste Andriessen - luister live!

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 05 december 2020 14:15 - zaterdag 05 december 2020 16:00

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR